Molen van Veenstra, Visvliet

Visvliet, Groningen

De molen was van Andries Veenstra.
Hij heeft de molen aangekocht op 23 september 1901 van Pieter Siegers Kits te Visvliet.
Helaas is in dat zelfde jaar de molen afgebrand, echter in 1902 al weer opgebouwd.
Op 18 april 1903 wordt Jeltje geboren, het derde kind en de tweede dochter.
Vreugde uiteraard, maar op 22 januari 1904 sterft mem (of was het mama?), Antje Luimstra. Zoals toen gebruikelijk kocht pake twee graven, een voor beppe en een voor hem op termijn. De drie kindertjes worden uiteindelijk ondergebracht bij familie.
Hij hertrouwt met Sarina Reurich op 2 februari 1907.
Gezinshereniging vindt plaats. Op 2 februari 1908 wordt een zoontje geboren. Op 17 maart daaraanvolgend sterft zijn moeder ook. Zij wordt begraven naast zijn eerste vrouw.
De graven bestaan nog steeds op de begraafplaats van Visvliet en worden door beppes` kleinkinderen onderhouden. De vier kindertjes worden weer door de familie opgevangen, terwijl pake rond 1910 naar Duitsland vertrekt. De molen wordt in 1910 te koop aangeboden.
Meer volgt over deze molen(?). De foto van de molen, hierbij geplaatst, moet toch duidelijker.

Bronnen: Dr. W.J. Formsma schrijver van het boek 'Grijpskerk' en eigen archief, de molenaar Andries Veenstra was mijn pake (grootvader).
Informatie van: Andries Renkema, 25 mei 2011.

Molenmaker Noordewier herbouwde de molen na de brand in 1901 met gebruikmaking van de molen uit Hoogezand.