Molen De Kreeft, Zaandijk

Zaandijk, Noord-Holland

snuifmolen

Zaandijk
Guispad zz., aan de Watering oz.

geplaatst
geschiedenis
Nadat Dirk Cornelisz De Kreeft in Koog in april 1697 kocht, liet hij hem daar afbreken en in Zaandijk weer opbouwen.

Op 11 mei 1719 werd er in Zaandijk een stuk land verkocht waarvan de ligging deels als volgt werd beschreven: ”aan het Guijtspad, belent ten Westen de molen de Kreeft”.

In 1734 kwam de Kreeft in bezit van Willem Fuyk. Tot zijn overlijden in 1750 bleef Fuyk met het molentje werken, daarna nam zijn weduwe Baasje Smeer de zaken over. Zij stierf in 1760, waarna het molentje moest worden verkocht t.b.v. haar kinderen.

De Kreeft werd toen gekocht door Jacob Cornelisz Honig uit Zaandijk. Hij liet de molen in 1761 slopen.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 168
- “Dat goede oude Zaandijk” G. Oosterbaan 1971 blz. 99/ 118
-"1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 192.

trivia
In Zaandijk is er een straat naar de Kreeft vernoemd, deze ligt echter niet in de buurt waar de molen heeft gestaan.