Molen De Kreeft, Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan, Noord-Holland

De Kreeft
tabakstamper

Koog aan de Zaan
achter de Koger kerk, juiste standplaats onbekend

geschiedenis
De voorhanden gegevens over De Kreeft zijn nogal summier. Zo werd het bouwjaar van de molen niet gevonden. De vroegste vermelding dateert van 31 juli 1692, toen de weduwe van Jan Evertsz. Vas de molen voor ƒ 67:10:- verkocht aan Aris Gerritsz. Boender. De prijs laat meteen zien dat het hier om een kleine molen gaat.

Op 16 juni 1695 was het molentje eigendom van Cornelis Claesz. Nuits uit Westzaan, op die dag verkocht hij de molen: "Cornelis Claesz. Nuits, wonende tot Westzanen, dewelke bekende aen Aerjan Gerritsz. peereboom tot Koog, verkogt te hebben een tabacqstampersmolen ende gereetschappen, genaemt de Creeft, staende agter de Kooger kerk, off twee kampen van de huijzen, staende opt landt toekoomende de wed. Jacob de Verwer.” Arjan Peereboom betaalde een bedrag van ƒ 72 voor De Kreeft.

In april 1697 verkocht Peereboom een groot gedeelte van de inventaris van het molentje. Zo werden er diversen kuipen, zakken, molenzeilen en een schuit verkocht. Koper van dit alles werd de Zaandijker Dirk Cornelisz. Hij liet de molen in Koog afbreken, en in Zaandijk weer opbouwen.

- “250 Zaanse molens” R.Couwenhoven 2001 blz. 75-76
- “Duizend Zaanse molens” P.Boorsma 1968 blz. 160