Molen Het Halfje / De Jonge Hovenier (1e), Zaandam-West

Het Halfje / De Jonge Hovenier (1e)
snuifmolen, tabakstamper, verfmolen

aan de Watering oz., ten zuiden van De Zandkraai

zeskante bovenkruier

afgebroken en verplaatst
geschiedenis
De leeftijd van de molen is door Ron Couwenhoven behoorlijk verlengd. Het stichtingsjaar is nog niet bekend, maar de molen wordt voor het eerst genoemd op 25 september 1692. Op die dag werd door Dirk Jansz. Oo het molenerf van de Hovenier voor ƒ 80 verkocht aan Cornelis Simonsz. Muesse. Op 5 maart 1693 kocht Muesse ook de tabakstamper "de Hovenier" voor ƒ 1100 van Simon Meyndertsz. Bordingh.

Volgens Pieter Boorsma werd het Halfje in Koog aan de Zaan in 1724 vanuit Westzaandam verplaatst. Het betrof hier een zeskante bovenkruier. Misschien wilde de toenmalig eigenaar een nieuwe molen bouwen met wat meer ruimte. De molen die naar de Koog verhuisde was een zeskant, mogelijk wilde de eigenaar een achtkant bouwen, dat meer ruimte bezat. Het blijft gissen.

Op 27 januari 1724 verkocht Lijsbeth Gijsen de molen voor ƒ 400 aan Jan Deugt, die de molen (later) naar Koog aan de Zaan liet verplaatsen. Na 1740 verscheen op hetzelfde erf weer een molen met dezelfde naam.

- "250 Zaanse molens" R. Couwenhoven 2001 blz. 51
- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968 blz. 108