Molen De Timmerman, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Westzaan
ten oosten van het dorp, Rogge(bloem)sloot nz., achter J.J.Allanstraat 86

Enkelwerks oliemolen

afgebroken en verplaatst
geschiedenis

De oliemolen De Timmerman werd gebouwd in het jaar 1695. Op 22 november van dat jaar verkreeg Dirck Claesz. Kaet de windbrief voor de molen. Dirck Kaet was toen ook werkzaam met de Westzaner oliemolens De Roggebloem en De Perenboom.
Op 21 mei 1699 liet Dirck Kaet de molen tegen brand verzekeren in een assurantiecontract. De Timmerman zou maar kort actief blijven in Westzaan.
In maart 1710 verkocht Aegje Jans Banningh de molen aan Pieter van Broek. Deze hield de molen maar kort in zijn bezit en verkocht hem op zijn beurt, op 9 april van dat jaar, door aan de uit Middelburg afkomstige koopman Hendrick van Lanschot.
Eén en ander werd als volgt beschreven: “Hendrick van Lanschot, coopman tot Middelburg, den opstal van seeckere enckelde olijmolen c.a., omme deselve vande grondt aff te vervoeren na de provintie van Zeeland...genaemt de Timmerman, welcke molen tegenwoordigh nogh is staende inden banne van Westsanen.”
De Timmerman werd dus afgebroken en verplaatst naar Zeeland. Het is niet bekend naar welke plaats de molen verhuisde, maar het is aannemelijk dat dit Middelburg was. Hoe het de molen aldaar verging is mij niet bekend.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 227
- “van Kluft tot Weel” A. Sol 1989 blz. 21

trivia

Oliemolen “de Timmerman”, achtkante bovenkruier met schuur, te Westzaan ten oosten van het dorp, aan en ten noorden van de Roggebloemsloot of Roggesloot, achter J.J. Allanstraat 86. Bouwjaar 1695, in 1710 afgebroken en verplaatst naar Zeeland (prov.).

Volgens een bewerkte kadasterkaart van 1902 (beeldbank VZM) stond de molen direct aan de Gouw en aan de zuidkant van de Roggesloot.