Molen De Reijger / De Reyger / De Reiger / De Reijsiger, De Rijp

De Rijp, Noord-Holland

Schermereiland
De Rijp C (1) 101 Dirk met [?] Corn. Bek Cs.

Hennepklopper, later korenmolen

- 5.10.1665 - De Rijp OR, * inventarisnr: 6375 54-v.:
Jan Pietesz. mede Jacob, Trijn en Griet Pieters, zijn broers en zusters, verk. aan Jacob Aryaensz. een tiende part in een hennepkloppersmolen, erf en aankleef gnd. "De Reyger" glg. op de dijk bezuiden De Rijp, [geen bel. genoemd]; koopsom is 40 gld.
* inventarisnr: 6375 55:
Jacob Claes. Foppen, mede voor Dirck Jansz. Kramer, de zoon van zijn huisvrouw, verk. aan Frans Jansz. een tiende part in een hennepkloppersmolen met erf en aankleef gnd \"De Reyger\" glg. op de dijk bezuiden De Rijp [geen bel. genoemd]; koopsom is 40 gld.
* inventarisnr: 6375 55-v.:
Cornelis Lammertsz. verk. aan Aris Huybertsz. een twintigste part in een
hennepkloppersmolen gnd. \"De Reyger\" glg.
op de dijk bezuiden De Rijp, [geen bel. genoemd]; koopsom 20 gld.

- 22.11.1668 - De Rijp OR, inventarisnr: 6375 103:
Sijmon Barentsz. verk. aan Dirck Jansz. Cramer, kerkmeester, een tiende part in een hennepkloppersmolen en erf gnd. "De Reyger" glg. op het zuideinde van De Rijp, bel. met Anne Jensis ten O en de Stroomsloot ten W; koopsom is 85 gld.

- 10.5.1675 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 16-v.:
Pieter Maartensz Jantjes verkoopt aan Aris Huybertsz 1/10 part in de hennepkloppersmolen en erf genaamd "De Reyger" aan de Eilandsdijk bezuiden het dorp in de banne. Koopsom 90 gld. schout: J.Schouten, schepenen: Claas Jansz Sijgertsz en J.Backer.

- 25.3.1676 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 33:
Jacob Fransz Schouten, als gerechtsbode, tot last van Jan Jacobsz Boek en ten voordele van de kinderen van Trijn Ellerts bij vonnis dd. 13-3-1675, verkopen aan Willem Jaspertsz 1/10 part in de hennepkloppersmolen genaamd "De Reyger" met erf in de banne. Koopsom 80 gld.
schout: J.Schouten, schepen: J.Groot.

- 13.4.1677 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 54:
Aris Huybersz verkoopt aan Gerbrant Jansz 1/10 part in de hennepkloppermolen met erf genaamd "De Reyger" bezuiden het dorp in de banne. Koopsom 80 gld. schout: J.Schouten, schepenen: W.Beck en C.Quadijk.

- 22.4.1677 - De Rijp OR, * inventarisnr: 6376 58:
Pieter Allertsz Pieterooms, koopman, verkoopt aan Dirk Jansz Cramer, mede schepen voor 1/10 part en Aris Huybertsz voor 1/60 part in de hennepklopper "De Reyger" met toebehoren, aan de Eilandsdijk bezuiden het dorp. Koopsom 81 gld. 13 st. schout: J.Schouten, schepenen: I.Smit en W.Boer.
* inventarisnr: 6376 57-v.:
IJbrant Lourisz verkoopt aan Aris Huybertsz, koopman, 1/10 part in de hennepklopper genaamd "De Reyger" aan de Eilandsdijk bezuiden en in de banne, Koopsom 70 gld. schout: J.Schouten, schepenen: I.Smit en W.de Boer.

- 10.1.1679 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 78:
Jan Sloof mede voor zijn broers, verkoopt aan Willem Jaspertsz 1/10 part in de hennepkloppersmolen "De Reyger" bezuiden het dorp aan de Eilansdijk. Koopsom 66 gld. schout: J.Schouten, schepenen: W.Boer en A.Prins.

- 10.12.1682 - De Rijp OR, * inventarisnr: 6376 180-v:
Willem Gerritsz mede voor zijn schoonmoeder Jantjen Dirx verkoopt aan Gerbrant Jansz, koopman, 1/8 part aan de hennipkloppersmolen "De Visscher" bezuiden en in de banne. Koopsom: betaald met 1/10 part aan de hennipmolen "De Reyger" bij ruiling. schout: J.Schouten, schepenen: D.Kramer en W.Boer.
* inventarisnr: 6376 190:
Gerbrant Jansz, koopman, verruilt met Jantje Dirx een gerechte 10e part aan de hennipkloppersmolen "De Reyger" tegen 1/8 part in de hennepkloppersmolen "De Visscher" bezuiden en in de banne schout: J.Schouten, schepenen: D.Kramer en W.Boer.

- 1.8.1699 - De Rijp OR, inventarisnr: 6378 49-v:
Jacob Arisz Penges, koopman, verkoopt aan Maarten Pietersz Jantjes 1/10 part van een hennipkloppersmolen "De Reyger" staande bezuiden het dorp. Koopsom 75 gld.

- 14.4.1703 - De Rijp OR, inventarisnr: 6378 136-v:
Garbrig Stolps, met procuratie van haar man Jan Kramer dd. 8-3-1703 gepasseerd voor notaris Jacob Pieters Schoolhouder, verkoopt aan Vredrick Beets 1/10 part en nog 6/10 part in een portie van 1/20 part, zijnde een sleeppart, in de hennipkloppersmolen "De Reyger" ten zuiden van De Rijp op de Zuiddijk. Koopsom 45 gld.

- 14.4.1703 - De Rijp OR, inventarisnr: 6378 137:
Garbrig Stolps, met procuratie van haar man Jan Kramer dd. 8-3-1703 gepasseerd voor notaris Jacob Pietersz Schoolhouder, verkoopt aan Claas Besjes 1/10 part en nog 1/10 part in een portie van 1/20 part, zijnde een sleeppart, in de hennipkloppersmolen "De Reyger" staande bezuiden De Rijp op de Zuiddijk. Koopsom 44 gld.

- 18.10.1704 - De Rijp OR, inventarisnr: 6378 171-v:
Claes Arisz, met mondelinge last zo hij zei van zijn moeder Mary Claes, en Jasper Willemsz Houtman, verkopen aan Willem Beck 1/10 part in een hennipkloppersmolen "De Reiger" staande bezuiden het dorp. Koopsom 40 gld.

- 3.1.1711 - De Rijp OR, inventarisnr: 6379 14:
Jasper Willemsz. Kousnan en Klaas Jansz. Besjes en Arent Penges en Maarten Vredriksz. Beets, verk. aan Aerjan de Vos en comp., de helft in een hennipkloppersmolen "De Reyger" even bezuiden De Rijp, aan de Oostdijk, bel. geen. De koopsom is 115 gld.

- 14.2.1739 - De Rijp OR, * inventarisnr: 6381 377:
Cornelis Klinker gehuwd met Wolment Claas Jacob Pauw gehuwd met Lobbrig Claas, mede als voogden over minderjarige kinderen van Vrouwtje Klaas, gezamenlijk erfg. van Claas Arisz. Prins, verk. aan Jam Mienes, 1/16 part in de hennipmolen "De Reyger" gelegen bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. De koopsom is 21 gld.
* inventarisnr: 6381 378:
Cornelis Klinker gehuwd met Wolment Claas Jacob Pauw gehuwd met Lobbrig Claas, mede als voogden over minderjarige kinderen van Vrouwtje Klaas, gezamenlijk erfg. van Claas Arisz. Prins, verk. aan Maarten Arentsz. Borsjes, 1/16 part in de hennipmolen "De Reyger", gelegen bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. De koopsom is 20 gld.

- 11.4.1739 - De Rijp OR, * inventarisnr: 6381 383:
Aldert de Wit, zoon van erfg. van Aldert de Wit, mede voor de andere kinderen, voor de helft, Pieter Jantjes instaande voor zijn moeder Maartje Pieters wed. van Maarten Pietersz. Jantjes, voor de andere helft, verk. aan Simon Beets, 1/16 part in de hennipmolen "De Reyger" gelegen aan de Zuiddijk in de Banne, De koopsom is 20 gld.
* inventarisnr: 384:
Aldert de Wit, zoon van erfg. van Aldert de Wit, mede voor de andere kinderen, voor de helft, Pieter Jantjes instaande voor zijn moeder Maartje Pieters wed. van Maarten Pietersz. Jantjes, voor de andere helft, verk. aan Cornelis Houthuys, 1/16 part in de hennipmolen "De Reyger" gelegen aan de Zuiddijk in de Banne. De koopsom is 20 gld.
* inventarisnr: 6381 385:
Aldert de Wit, zoon van erfg. van Aldert de Wit, mede voor de andere kinderen, voor de helft, Pieter Jantjes instaande voor zijn moeder Maartje Pieters wed. van Maarten Pietersz. Jantjes, voor de andere helft, verk. aan Klaas Blau, 1/16 part in de hennipmolen "De Reyger" gelegen aan de Zuiddijk in de Banne. De koopsom is 20 gld.

- 7.4.1742 - De Rijp, inventarisnr: 6382 59:
Jan Pieters Taanman, Jan Mienes en Sijmon Taanman als voogden over het minderjarige kind van Maarten Willems Beets, ten overstaan van weesmeesteren in publicque veilinge verkocht voor f 21,- aan Claas Blau een zestiende part aan de hennipmolen "De Reiger" bezuiden het dorp aan de Zuiddijk.

- 22.4.1747 - OR De Rijp, * inventarisnr: 6382 195:
Adriaan de Vos verkoopt voor f 6,- aan Teunis Kat een zestiende part aan de hennipmolen "de Reiger", gelegen aan de Zuiddijk. Geen belendingen.
* inventarisnr: 6382 196:
Adriaan de Vos verkoopt voor f 3,- aan zijn broeder Simon Tannman een twee en dertigste part aan de hennipmolen "de Reiger", gelegen aan de Zuiddijk. Belending geen.

- 22.1.1752 - OR De Rijp, inventarisnr: 6382 389:
Simon Mars instaande voor zijn moeder Niesje Simons, Aris Groen als man van Jannetje Klaas Olij, Stijntje Claas Olij en Hester Olij, Niesje Simons weduwe en 3 andere vrouwen kinderen van Klaas Jans Olij, nog Louris Kostelijke als voogd over Trijntje Claas Olij mede dochter, verkopen zonder daarvoor iets bedongen, ontvangen of te goed te hebben 1/16 part part in de Hennipmolen "de Reiger", gelegen aan de Zuiddijk.

- 10.2.1759 - De Rijp OR, inventarisnr: 6383 121/122:
Jan van Tongeren gehuwd met de dochter en erfgenaam van Maarten Borsje, verkoopt aan Teunis Lijkelsz 1/16 part aan de hennopkloppersmolen genaamd "de Reiger" bezuiden de Rijp aan de Zuiddijk. Koopsom 16gld. 10 st.

- 25.7.1761 - De Rijp OR, inventarisnr: 5383 195:
Teunis Kat, koopman, volgens opdracht 22-4-1747 gepasseerd voor schout en schepenen eigenaar, verkoopt aan Cornelis en Pieter van Leijen wonende in Crommenie, 1/16 part aan de molen genaamd "De Reiger" geschikt tot hennipkloppererij met de grond nr. 583 bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. Koopsom 33 gld.

- 10.10.1761 - De Rijp OR, inventarisnr: 5383 201:
Simon Taanman, koopman, verkoopt aan Pieter Blauw, koopman in Noordeind, 1/16 part aan de hennipkloppersmolen "De Reiger" nr. 583 bezuiden De Rijp aan de zuiddijk. Koopsom 20 gld.

- 12.11.1763 - De Rijp OR, inventarisnr: 5383 275:
Welmoed Claas wed. en erfg. van Cornelis Klinker verkoopt aan Jacob Pauw 1/16 part in de hennepkloppersmolen "De Reiger" met grond nr. 583 bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. Koopsom 18 gld.

blz. 45., 10-10-1767; Jeronimus Blauw, verkocht aan Cornelis Relk en Claas van Tiel, wonende te Noordeinde, 1/16 part in Hennipmolen "De Reiger" aan de Suiddijk Besuiden het dorp. Koopsom 5.5,-

blz. 85., 14-1-1769; Simon Taanman, verkocht aan Teunis Kat 1/16 part in de hennipkloppersmolen, genaamd "De Reiger" , staande aan de Suiddijk. Koopsom 15,-

clz. 153., 29-12-1770; Dirk Schuurmans met procuratie van sijn behuwde moeder Maartje Willems en sijn vrouw Lijsbet Kat gepasseert voor Cornelis Beck, Notaris tot Rijp dan 29 sept. 1770 verkocht aan Teunis Lijkelsz. 1/16 part aan de Hennipkloppersmolen genaamd "De Reiger" staande Besuiden de Rijp aan de Suiddijk. Geen koopsom ontvangen.

blz. 90-93, 4-12-1779; Cornelis Cos, Cornelis Houthuis en Michiel Glasekas, namens het hele college als curateuren van de geabandonneerde boedel van wijlen Tamis Lijkelsz en zijn wed. Grietje Jans Potsma, verkopen: 1/ een huis en erf en hekelhok ... 2/ een hekelhok en erf ... 3/ blz. 92: aan Cornelis Pauw 1/16e part in de hennipmolen genaamd "De Reyger" bezuiden De Rijp aan de Zuiddijk. Koopsom nihil. 4/ blz. 93: aan Aldert de Wit, koopman, 1/16 part in de hennipkloppersmolen "De Reyger" bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. Koopsom nihil.

blz. 178, 7-4-1781; Neeltje Rentenaar wed. van Cornelis Pauw verkoopt aan Aris Pauw 1/16e part aan de hennipmolen genaamd "De Reyger" aan de zuiddijk bezuiden het dorp. Koopsom nihil.

blz. 32 t.e.m. 40, 31-12-1784, Maarten Bruin, Arian Valk en Willem de Boer executeuren van 't testament van wijlen Cornelis Cos verkopen:Aan Klaas Pauw mr. broodbakker, 1/16 part in de hennepkloppersmolen "De Reyger" aan de zuiddijk bezuiden De Rijp. Koopsom 20 gld.

blz. 97, 4-2-1786, Marten Beets verkoopt aan Abraham Jacobsz Joode 1/16 part in een hennipkloppersmolen "De Reyger" nr. 583 bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. Koopsom 37 gld. (geen belending)

blz. 101, 5-2-1786, Simon Mienus verkoopt aan Jan Jansz Groot 1/16 part in de hennepkloppersmolen "De Reyger" nr. 583 bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. Koopsom 36 gld. (geen belending)

blz. 142, 20-1-1787, Claas Pauw, mr. broodbakker, verkoopt aan Cornelis Bek 1/16 part in de molen "De Reyger" bezuiden het dorp. Koopsom 37 gld. (geen belending)

blz. 152, 1-3-1787, Abraham Jacobsz verkoopt aan Aris Slagter mr koekbakker, 1/16 part in de hennipmolen "De Reyger" bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. Koopsom 40 gld. (geen belending).

Blz. 317, 02-03-1799; Jan Heines, schout, met onderhandse procuratie dd. 18-2-1799 van Gerrit van Leijden en Gerrit van Vliet Oosterhoorn, kooplieden te Krommenie, verkoopt aan Wijnand Boon 1/16 part in de hennepkloppermolen "De Reyger" nr. 583 onder directie van Aris Pauw, gelegen even bezuiden De Rijp aan de Zuiddijk. De koopsom is 28 gld.

Blz. 319, 09-03-1799; Jan Heines, met procuratie, dd. 28-2-1799 gepasseerd voor notaris Cornelis van Oostveen, van Lijsbeth Houthuis, weduwe van Nicolaas Catenius en van mej. Gertje Houthuis, weduwe van Jan Dirksz de Wit, verkoopt aan Pieter van Baar, uit de Beemster, 2/16 part in de hennepkloppermolen "De Reyger" nr. 583 gelegen aan de Zuiddijk. De koopsom is 59 gld.

Blz. 359, 01-03-1800; Pieter van Baar, uit de Beemster, verkoopt bij publieke veiling in herberg "De Eendracht" op 31-12-1799 aan Jan de Wit 1/16 part in de hennepklopper "De Reiger" gelegen aan de Zuiddijk nr. 583. Er is geen belending opgegeven. De koopsom is 22 gld.

Blz. 360, 01-03-1800; Pieter van Baar, uit de Beemster, verkoopt bij publieke veiling in herberg "De Eendracht" op 31-12-1799 aan Dirk Hartog 1/16 part in de hennepklopper "De Reiger" gelegen aan de Zuiddijk nr. 583. Er is geen belending opgegeven. De koopsom is 21 gld.

Blz. 398, 30-01-1801; Neeltje Mars, weduwe van Aris Pauw, verkoopt aan Jacob de Vos 1/16 part in de hennepklopper "De Reyger" nr. 583 onder directie van Klaas Pauw, gelegen bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. De koopsom is 23 gld.

Blz. 404, 14-02-1801; Dirk Hartoch en comp. verkoopt aan Jan Pauw 1/16 part in de hennipmolen "De Reyger" nr. 583, onder directie van Klaas Pauw, gelegen bezuiden het dorp aan de Zuiddijk. De koopsom is 21 gld.

Blz. 415, 31-03-1801; Jacob de Vos verkoopt aan Daniƫl Pit en Jan de Wit junior 1/16 part in de hennepkloppermolen "De Reyger" nr. 583 onder directie van Klaas Pauw gelegen bezuiden De Rijp aan en beoosten de Zuiddijk. De koopsom is 15 gld.

Blz. 476, 13-02-1802; Jan de Wit junior verkoopt bij publieke veiling dd. 31-12-1801 aan Floris Ysaksz Smit 1/16 part in de hennepkloppermolen "De Reiger", onder directie van Jan Pauw, gelegen bezuiden De Rijp aan en beoosten de Zuiddijk nr. 583. De koopsom is 18 gld.

blz 7a, 28-10-1802; Klaas Pauw te Purmerend verkoopt aan Cornelis Klaasz Pauw en Timon de Wit, 1/16 part in een hennepkloppersmolen genaamd "De Reiger" nr.583 aan de Zuiddijk even bezuiden de Rijp, koopsom is 20 gld.

Blz 57, 5-11-1803; Jan Groot Jsz verkoopt aan Willem Beck 1/16 part in een hennepklopper genaamd "De Reyger" bezuiden de Rijp aan de Zuiddijk nr.583. koopsom is 14 gld.

blz 63, 11-2-1804; Jan Heines, procuratie hebbende van Hendrik Ommeren Rutgersz dd.10-.-1803 gepasseerd voor notaris Hendrik Christiaan Gobel te Zaandam. Door Mej.Trijntje Tuyn in leven wed.van Dirk Slinger gewoond en overl. te Westzaan aangesteld tot redder van haar boel dd.28-1-1803 voor dezelfde notaris. Verkoopt volgens publieke verkoping dd.??-12-1803 te de Rijp aan Willem Bek Jr. 1/16 part in een molen genaamd "De Reyger" nr.583 aan de Zuiddijk. koopsom is 26 gld.

blz 193, 22-2-1806; Willem Bek mede als gemachtigde van de wed. Jan Paauw verkoopt aan Willem Bek Jr nr.583 1/16 part in een hennepkloppersmolen "De Reyger" bezuiden de Rijp en beoosten de Zuiddijk. koopsom is 35 gld. Bijz: In de verponding staat dit huis onder de directie van Cornelis Bek.

blz 265 - 268; 26-7-1806; Verdeling:Cornelis Paauw en Timon de Wit separeren hun gezamenlijke eigendommen .... Aan Cornelis Paauw zal toebehoren: het 1/16 deel in hennepkloppersmolen "De Reyger" staande ten zuiden van de Rijp; ...

f. 40 acte 24, 25-2-1809; Cornelis Pauw verkoopt aan Tijmen de Wit 1/32 part in de hennip kloppersmolen genaamd "De Reiger" staande even bezuiden De Rijp nr. 369. Koopsom 22 gld.

f. 117 acte 63, 27-1-1810; Jacob Blauw, koopman te Noordeinde, verkoopt aan Cornelis Bek, koopman, 1/16 deel in de hennipkloppersmolen " De Reiger" even bezuiden De Rijp nr. 369. Koopsom: toegegeven 7 gld.

f. 124 acte 66, 27-1-1810; Klaas van Tiel te Noordeinde, koopman, verkoopt aan Pieter Geel, koopman, 1/16 deel in de hennipkloppersmolen "De Reiger" onder directie van Cornelis Bek, staande even bezuiden De Rijp nr. 369. Koopsom: toegeven 7 gld.

Bron: Streekarchief Alkmaar.
W. van der Hoeven, 23/24 jan. 2008.

Advertentie in de Purmerender Courant van 25 dec. 1881:
"EEN KORENMOLEN VOOR AFBRAAK
geschikt om te verplaatsen, heeft een vlucht van ruim 80 voet, (desverkiezende binnenwerk afzonderlijk), een en ander voor billijken prijs TE KOOP. Adres franco bij P. Kossen, Molenaar te de Rijp."

Advertentie in de Purmerender Courant van 23 sept. 1883:
"Uit de hand te koop een goed beklante en onderhouden korenmolen, met of zonder woonhuis. Franco te bevragen bij den eigenaar P. Kossen te de Rijp, (N.H.)."

Bericht in de Purmerender Courant van 23 juli 1884:
"RIJP. 19 Julij (Zaterdag). hedenmiddag even voor 3 ure, ontlastte zich alhier een kort maar vreselijk onweder. De bliksem sloeg twee molens tegelijk in brand, de houtzaagmolen van den heer E.E. Vrijdag en de meelmolen van den heer P. Kossen. Beide molens zijn geheel verbrand. Persoonlijke ongelukken zijn niet voorgevallen."