Molen De Reiger, De Rijp

De Rijp, Noord-Holland

Later zelfzwichting op beide roeden

>

De laatste eigenaar was volgens "De Rijp: Hondenwagens stapvoets" (1972), overigens Cor Nat.
Martijn Jongens, 21 april 2007.

geschiedenis

Op het zuideinde stond de meelmolen "De Reiger", eigendom van Vok Otjes, met als molenbaas en maalder de heer Groenewegen. Een pond tarwemeel, wat schrijver dezes er moest halen, kostte 6 cent. In 1926 werd de molen voor ƒ 1500 voor de sloop verkocht.
De vereniging De Zaansche Molen werd nog ingeschakeld om de sloop te voorkomen, maar er was geen geld om de reddingspoging ten uitvoer te brengen.
Bron: De Rijp en Graft in oude ansichten, 1974, D. Veenman Sr.

17-02-1907: Schuitemakers Purmerender Courant
"De Rijp. Woensdagavond had ten overstaan van Notaris Nieuwland de openbare verkoop plaats van een in volle werking zijnde korenmolen, staande aan 't zuideinde dezer gemeente, een paar woonhuizen en ongeveer 1¼ H.A. weiland, alles in gebruik bij den heer C. Otjes.
Kooper werd van perc. 1, korenmolen met woonhuis, de heer D. Nat voor ƒ 2560; ..."

In 1907 werd De Reiger aangekocht door J.J. Nat.

1909: In 1909 verkocht hij hem voor ƒ 2850 aan Dirk Nat, een graanhandelaar die al vanaf 1896 aan het Oosteinde een stoommeelfabriek dreef. Door faillissement van de NV Graanhandel v/h C. Glazekas en Zoon kon Dirk Nat in 1922 het pakhuis De Hoop aan het Oosteinde erbij kopen. Daarna had hij De Reiger niet meer nodig en verkocht hem voor de sloop. Tot kort voor de sloop was de molen nog uitstekend onderhouden geweest.
Bron: "Een pakhuis aan het Oosteinde" door Leo den Engelse en Pieter Schotsman, 1999.

Volgens "Molens in Noord-Holland in oude ansichten" uit 1980, werd de molen in augustus 1925 reeds gesloopt.