- naam
- Etersheimerbraak (2e)
- modeltype
- Kantige molen, grondzeiler
- functie
- poldermolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 06653 n
- oude dbnr.
- V7005
- Meest recente aanpassing
- | Conversie
Molen Etersheimerbraak (2e), Etersheim
Etersheim, Noord-Holland
v
locatie
- plaats
-
Etersheim
- plaatsaanduiding
- Aan de zuidelijke ringdijk
- gemeente
- Edam-Volendam, Noord-Holland
- streek
- De Zeevang
- geo positie
-
X: 130524, Y: 509935N: 52.57646, O: 5.02614
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand
- voorganger
- opvolger
- geschiedenis
-
Direct na de brand van de voorganger werd de molen herbouwd, maar op 23 juni 1886 was het weer raak, toen de bliksem insloeg.
Opmerkelijk is, dat zowel in 1882 als 1886 werd gekozen voor een nieuw te bouwen molen, hoewel er in de nabijgelegen Beemster op zich voldoende sloopmateriaal beschikbaar was.
Reeds op 28 augustus 1886 was de nieuwe molen alweer maalvaardig(!).
Bron: Nederlandse Molendatabase.
aanvullingen
- trivia
- Poldermolen van de Etersheimer Braakpolder
Advertentie in de Purmerender Courant van 22 nov. 1882:
"Het Bestuur van den Etersheimer Braak, brengt door deze zijn hulde aan den Heer J. Francken Az., Architect te Wijde Wormer en den Heer G. Prijs, Aannemer te Neck, gemeente Purmerende, voor de rigtige uitvoering en spoedige oplevering van het hun toevertrouwde werk, het daarstellen van een NIEUWE WATERMOLEN. Van af de aanbesteding is toch niet meer dan tien weken noodig geweest om hem het overtollige water te zien wegmalen en heeft heden de geheele oplevering zeer ten genoegen van het Bestuur plaats gehad.
Het Bestuur van den Etersheimer Braak,
Namens hetzelve,
C. Kaaskooper, Voorzitter
D. Nooij, Secretaris.
Oosthuizen, 20 November 1882."
Bericht in de Purmerender Courant van 27 juni 1886:
"Bij het onweder van heden avond sloeg de bliksem in den "Breeker"-molen, die in korte tijd geheel afbrandde. Denzelfden molen of liever zijn voorganger trof voor vier jaren een dergelijk lot, waarbij van de toenmalige bewoners de vrouw om het leven kwam. Thans hadden de bewoners, Hellingman en zijne vrouw, zich even te voren uit voorzorg naar het op eenigen afstand staande koe-huisje begeven. ook sloeg de bliksem in den molen van P. Huigen in de Oosthuizerkoog [Tenbruggencatenummer 01083 b] zonder brand te veroorzaken; en mede in dien van P. de Boer, alleen werden een paar schoorsteentegels en een te vuur staande koffieketel vernield.
Het bestuur van de Etersheimer Braak kwijt zich van eene aangename taak, wanneer het de Brandweer van Etersheim en Oosthuizen openlijk dank zegt voor hare flinke houding op 23 dezer. Daaraan toch is het alleen te danken dat de brand, veroorzaakt door het inslaan van den bliksem, zich enkel tot den opstal van den watermolen van genoemden polder heeft bepaald."
Advertentie in de Purmerender Courant van 30 juni 1886:
"Het bestuur van de Etersheimer Braak wenscht op Zaterdag 10 Juli 1886, 's namiddags te 6 ure, ten huize van C.J. Bos te Oosthuizen, aan te besteden HET BOUWEN VAN EEN WATERMOLEN MET TOEBEHOREN. De bestekken zijn vanaf 4 Juli 1886 te verkrijgen à f 1,-- bij J.C. Francken Jz., Architect te Zaandam."
Bericht in de Purmerender Courant van 18 juli 1886:
"Het bestuur van de ETERSHEIMER BRAAK heeft 10 Juli j.l. aanbesteed het bouwen van een achtkanten vijzelmolen. Hoogste inschrijver was de heer J. Klok te Wijde Wormer voor f. 9200,--; de laagste -aan wien het werk is gegund- was de wed. G. Gras en Zoon te Zaandam voor f. 6993,--. De begroting bedroeg f. 7500."
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen