Molen De Witte Dolfijn (1e), Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

papiermolen

Assendelft
Aan de Delft, nabij het Zaandammer Pad (nu Weg).

De molen was ingericht als grauwpapiermolen.

geschiedenis
Oorspronkelijk was de papiermolen “de Witte Dolfijn” afkomstig uit Westzaan. Aldaar was de molen in 1641 gebouwd als houtzaagmolen en kort na 1754 verbouwd tot papiermolen. Op 22 februari 1785 werd de molen in Westzaan geveild en gekocht door de Assendelver papiermakers firma Jan Smit & Zn.
De firma Jan Smit & Zoon, die ook wel bekend was onder de naam “de rederij der papiermolens”, werd door Jan Smit opgericht in het jaar 1779. In dat jaar kocht Smit de Assendelver papiermolen “de Bestevaer” en “het Assendelver Welvaren”. Met de aankoop van de Witte Dolfijn verkreeg de Firma Smit dus zijn derde molen. De firma Smit betaalde een bedrag van Fl.7325,- voor de molen en liet hem kort na de aankoop verplaatsen naar Assendelft.
Deze firma werkte o.a. met de papiermolens de Bestevaer en het Assendelver Welvaren. Later kwam hier nog de verfmolen “de Zalm” uit Nauerna bij. Nadat de Witte Dolfijn in gebruik was gekomen werd hij tegen brand verzekerd in het papiermakerscontract tegen een waarde van Fl.5500,-.
Op 16 juni 1798, ’s ochtends vroeg, raakte de molen door onbekende oorzaak in brand en werd hij geheel verwoest. Doordat de molen was verzekerd werd herbouw mogelijk. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een tweede hands molen. Het betrof hier de Oostzaner pelmolen “de Gorter”, bijgenaamd “de Duitzak”, die door de malaise in de pellerij tot stilstand was gekomen.
De ‘nieuwe’ molen bleef tot 1834 in bedrijf en werd in dat jaar gesloopt.

“Duizend Zaanse Molens” P.Boorsma 1968 blz. 212
“van Kluft tot Weel” A.Sol 1989 blz. 14-15
“De molens te Assendelft” P.Boorsma 1942 blz. 38-39
“De papiermolens in de provincie Noord-Holland” H.Voorn 1960 blz. 451-452/ 475-479

informatie F.Rol

trivia
Voorganger van de papiermolen “de Witte Dolfijn”, achtkante bovenkruier met schuren, te Assendelft aan de Delft, nabij het Zaandammer Pad (nu Weg). Bouwjaar 1786, verbrand in 1798.