Molen De Groot (2e), Alkmaar

De Groot (2e)

Alkmaar
Bolwerk Kennemerpoort
Alkmaar

open voet

geschiedenis
Op 25 april 1606 werd voor de erfpachtsom van 2 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Alkmaar, aan de westzijde van de Kennemerpoort,
verstrekt aan Pijeter Albrants en Adriaen Lourisz., molenaars te Alkmaar.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

Op 3 februari 1714 werden Claas Jacobs en Cornelis Mouris genoemd als molenaars op de meelmolen genaamd de Groot. Hun knecht was op dat moment Simon Reijersz. (Oud Recht Alkmaar, inv.nr. 926).

Op 27 oktober 1714 verkocht Claes Jacobs aan Reijer Pieters en Simon Reijers de helft van een windkorenmolen genaamd de groote moolen staande op de stadswal bij de Kennemerpoort. De koopsom was 4.200 gulden, in jaarlijkse termijnen te betalen. Claas Jacobs had de molen op 22 juli 1695 gekocht (Oud Recht Alkmaar, inv.nr. 357).

Op 22 augustus 1716 verkochten Reijer Pieters en Sijmon Reijers genoemde halve molen voor 4.300 gulden aan Pieter Cornelisz Huijsman, ook weer in jaarlijkse termijnen te betalen (Oud Recht Alkmaar, inv.nr. 358).

Meer over Reijer Pietersz Molenaar valt te lezen op mijn website Molenaardigheden.
Theo Molenaar, 30 nov. 2008.

1724.08.14: Verkoop 1/2 meelmolen door Hark Blom x Grietje van Heek, eerder wed. Pieter Huysman, aan Ysbrand van Heek; prijs f3300 (bron: Koolwijk/deVries, Hist.Gen. Dagboek 7).

In de verpondingen 1733 wordt deze molen genoemd als zijnde een meelmolen, staande bij de Kennemerpoort, met als eigenaren Cornelis Mouritsz en IJsbrand van Heek, en aangeslagen voor 300,- .
Willem van der Hoeven, 10 mei 2008.

Eigenaren uit het verpondingsregister, ook van de huidige molen (Historisch kadaster RAA perceel Kad.A1217): 1730: Cornelis Mauritsz en Ysbrand van Heek, 1765: Isaak van Heek, Maarten Lek, 1779: J. Dunnebier en Maarten Lek (doorgeh.), 1786: Pieter Makkes (ord), 1804: erven Pieter Makkes f20.

trivia
Op een kaart uit 1765 (vier jaar voordat deze molen verdween) staat de Kennemerpoort met molen De Groot gedetailleerd aangegeven.
Bron: Kaarte van den Alkmaarder Houte met de daar in liggende woon en tuin huizen, pleizier en warmoeziers tuinen, boom en bloem kwekerijen... nauwkeurig gemeten en geteekend door A. van Panders Stadstimmerbaas Anno 1765. J. van Jagen FC 1767 et 1768. Kopergravure. Provinciale Atlas NL-HlmNHA_560_001956_XXL
.

Tekeningen met de molen in de beeldbank van het Noord-Hollands Archief: