Molen De Groote Dommekracht, Amsterdam

De Groote Dommekracht

aan het Zuidelijke Zaagmolenpad
Amsterdam B (2) 682 Firma Martinus & Johannes Glasbergen, houtzagers

afgebroken en verplaatst

Oprechte Haerlemsche Courant, 1 april 1688:
"Men sal by openbare Opveylinge verkopen een groote Party gezaegt en ongezaegt Hout, bestaende in Greene en Vure Deelen, Noortse Deelen, Greene en Vure gezaegde Deelen, Ribben en Latten, van alderhande Soorten, lange Sontse Balcken, Juffers, Sparren, Barckoenen, 10 en 7 Ellens geteerde Goten, Solders- en Kelder-Veeren, &c. Welcke Auctie zijn sal op Vrydag, den 2 April, buyten Amsterdam, aen de Utrechtse Poort, by de Molen, genaemt de groote Domme-kracht, op het Saeg-Molens-Pat, aen de Suyt-zyde."

9 oktober 1728: Testament van Dirk Gerritsze Oosterling, houtzaagmolenaar op deze molen en zijn echtgenote. 5075, 7859, pagina 114 e.v.

Cornelis Molenaar bevestigde in een akte van 2 juli 1739 de ontvangst van de eigendomspapieren (‘opdrachtbrief’) van deze molen, die al in 1728 door zijn (nu overleden) vader Pieter Jansz Molenaar gekocht was van de erven Adriaan Bijkerk. Dat transport staat hier: Stadsarchief Amsterdam. Het is onduidelijk wat dit te maken heeft met de nalatenschap van Isaac Schellinger.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 24 jan. 2023.

In een verklaring van 25 februari 1790 worden de namen genoemd van de molenaars van molen de Grote Dommekracht, namelijk Hermanus Knipscheer, en van molen de Sparreboom (dbnr. 7176), namelijk de heer Obbens.
Arjen Lobach, 17 okt. 2022.

De molen werd in 1856 vervangen door een stoomzagerij.

Algemeen Handelsblad, 14 feb. 1857:
"Molen te Hoop
UIT DE HAND TE KOOP, OM TE SLOOPEN:
Het complete ACHTKANT van een ZAAGMOLEN, met de STELLING en drie ZAAGRAMEN met DRIJFWERK; alles in buitengewoon goeden staat en thans nog in werking.
De Bovenas is van IJzer en de Roeden zijn p.m. 22 El lang, beide zoo goed als nieuw. Mede zeer geschikt tot daarstelling van een Koorn-, Water of anderen Molen.
Een en ander dadelijk te aanvaarden en te bezigtigen mits zich vervoegende met Franco Brieven of in Persoon bij den Heer J. J. A. KEMP, Mr. Timmerman en Molenmaker, op het Zuidelijk Zaagpad, buiten de Utrechtsche Poort, te Amsterdam."