Molen Strijkmolen (6e, Nieuwe Vaart), Oudorp

Oudorp, Noord-Holland

Oudorp
aan de Nieuwe Vaart, bij de Zes Wielen
De Heerhugowaard

Deze molen

Bij deze molen werd het kleine kind van Willem Harxs, Garbrand Louris geheten, geraakt door een roede en verloor het leven.

Op 27 augustus 1688 waren enkele kwajongens uit de buurt met een roer aan het spelen in de buurt van de molens. Even nadat de vrouw van de molenaar, Neel Cornelis, een schot hoorde, kwam er rook uit het rietdek van de zesde strijkmolen, en liepen drie jongens hard weg na hun roer in het water te hebben gegooid. De molen kon niet meer geblust worden en brandde volledig af. Dit leidde tot een 40-jarig conflict met het Geestmerambacht over de herbouw, waarbij het polderbestuur van de Heerhugowaard telkens weer beloofde de boezem ook met 13 strijkmolens (waaronder 11 eigen) op peil te kunnen houden. Pas in 1728 werd er overeenstemming bereikt over nieuwe instructies voor de strijkmolenaars, zowel die van de Heerhugowaard als van het Geestmerambacht.

Nb. De drie kwajongens werden herkend en opgepakt: de zoon van Klaas Klok bij het waterpoortje, de zoon uit de 'Swarte Molen' te Alkmaar (dbnr. 5446) en Jan Bankrisz, de zoon van Neeltje Ankers, ook uit Alkmaar.

De Heerhugowaardse strijkmolens

Voor meer informatie over de strijkmolens, klik door naar Strijkmolen A.