Molen zaagmolen van W.M. Oppedijk, IJlst/ Drylts

IJlst/ Drylts, Fryslân

Wymbritseradiel
IJlst B (3) 321 Wed. Walle Jans Oppedijk, houtkoopersche

verband
Bouwjaar 4e kwart 18e eeuw.

"Om 1860 hinne wiene hjir trije mûnen. Mar yn 1868 is ien dêrfan ộfbarnd. Der stie in heale stoarm. Troch ûnfakkundich fangen fan ien fan de feinten ûnstie der fjoer ûnder de fang. De mûne is doe yn 'e jiske lein."
De molen stond aan de Wijde Draai. Mechanisatie was reeds zo ver gevorderd dat houthandel Oppedijk de molen niet weer opbouwde, maar in de jaren 1873-74 een stoomzagerij liet verrijzen.

Bron: herinneringen van J. Timmerman (fa. Oppendijk) in Watermolenherinneringen (5), artikel door G.D. Wijnja in De Utskoat nr. 11/12, dec. 1978.

Eig.: Wed. Oppedijk.
Verdwenen ca. 1885.
Zie ook Tenbruggencatenummer 03624 q

De brand van 1868 lijkt een vergissing. De doorgaans goed geïnformeerde Leeuwarder Courant vermeldt er ook niets over. Daarentegen is er wel een bericht over de brand op 10 maart 1873:
"IJLST, 12 Maart.
Tengevolge der hevige rukwinden, geraakte jl. maandag avond ten ruim 8 1/2 ure, een der houtzaagmolens van de firma wed. W.J. Oppedijk alhier, in brand. De molen is totaal tot den grond afgebrand, doch met behulp der beide spuiten slaagde men er eindelijk in de belendende knechtswoningen en het drooghuis voor houtwaren te redden. Naar men verneemt, was het vernielde pand bij de Arnhemsche maatschappij, tegen brandschade verzekerd."
Deze omschrijving lijkt erg op de beschrijving van de vermeende brand in 1868, zodat het onwaarschijnlijk wordt dat die laatste heeft plaatsgevonden.

Informatie van Dick Bunskoeke, 3 okt. 2014
Gevelsteen, adres: Zevenpelsen 8 te IJlst.

gevelsteen in reliëf, een zaagmolen met tekst eronder:

WJO ASJ

VERBOUWD in 1871

De eerste steen werd gelegd

door

SJOERDINA AMALIA

en

CATHARINA OPPEDIJK

den 11 Mei

Deventer Koerier, 15 maart 1873:
Maandag avond omstreeks 8 uur is te IJlst in den houtmolen van den heer Oppendijk een hevige brand uitgebroken, tengevolge van de sterke wrijving der as. De gehele molen is geheel afgebrand. Door de twee brandspuiten is het gelukt de belendende gebouwen te bewaren.
Erik Stoop, 29 sept. 2014.

Walle Melis Oppedijk (1834 - 1893) was houthandelaar en politicus.