Molen De Eekmolen (2e), IJlst/ Drylts

IJlst/ Drylts, Fryslân

aan het Wijddraai n.z.
Wymbritseradiel

Twee paar stenen

1862 afgebroken/ ca. 1870 verbrand ?
geschiedenis
De weduwe Trijntje Jelles Eekema, rentenierse en houtmolenaarse, liet de runmolen in 1838 vernieuwen. Het werd toen een stellingmolen met twee paar stenen, met drie laag kruisbalken, stijlen van 11 m lang, een stelling op 4,20 m hoogte en een vlucht van 18,65 m.

In 1847 ging de molen in andere handen over. Mogelijk kwam hij in handen van W.J. Oppedijk of A.W. Stam, ijzerhandelaar te Sneek.

In juni 1862 boden zij de molen voor afbraak te koop aan. De verkoop vond plaats in juli, waarna de molen verdween.

Bron: Monument van de maand: Houtzaagmolen De Rat, door A. Bokma, 1989. Met dank aan H. van der Kaay.

Verbrand ca. 1870.
Zie ook Tenbruggencatenummer 03624 r

Leeuwarder Courant, 1 april 1862,
Voorlopig Berigt:

In de maand Juny zal publiek op afbraak worden verkocht: De thans nog met twee paar steenen in volle werking zijnde Eekmolen te IJlst, zijnde de in 1838 nieuw gebouwd, hebbende drie laag Kruisbalken; Stijlen lang 11 el, hoog op stelling 4.20 el, vlugt 18.65 el. Inmiddels uit de hand te koop, te be bevragen bij de Heeren W.J. Oppedijk te IJlst of A.W. Stam te Sneek bij wien onder meer ijzerwerk voor molens te koop is.