Molen De Nieuwe Molen, Horst

Horst, Limburg

in het Molenveld, bij buurtschap Middelijk
Horst aan de Maas, Limburg
Noord-Limburg
Horst A (3) 656 Pieter Raemakers, winkelier, en Consorten

geschiedenis
In de Franse tijd werd deze nieuwe korenmolen gebouwd in het Molenveld, op korte afstand ten zuidwesten van de Heerlijkheidsmolen (Tenbruggencatenummer 00223). Op deze plaats, die dichter bij het dorp was gelegen, kwamen vier landwegen samen.

In het begin van de 19e eeuw was hij eigendom van Pieter Ramaekers die in de buurtschap Middelijk woonde. In 1875 werd de molen met de er omheen liggende grond openbaar verkocht. De nieuwe eigenaar werd Cornelis Homans, molenaar in Horst. Hij bleef in bezit van de molen tot 1909, waarna Willem Gerard Janssen, die op de Middelijk woonde, door koop eigenaar werd.

In het begin van de Eerste Wereldoorlog wisselde de molen in korte tijd twee keer van eigenaar. In 1915 verkocht Janssen de molen aan de landbouwer Antoon Nabuurs te Haps (NB). Eveneens in 1915 werd Hendrik Beuyssen, landbouwer in Horst-Meterik eigenaar, die de molen in hetzelfde jaar nog liet afbreken.

Bron: De Molens van Limburg van P.W.E.A. van Bussel, 1991. Met dank aan H. van der Kaay.