Molen Heerlijkheids-windmolen, Horst

Horst, Limburg

Horst aan de Maas, Limburg
Noord-Limburg
Horst A (3) 497 D'Erfg. Franciscus Lotanicus Furstenberg, renteniers

gesloten voet

geschiedenis
Deze molen stond op "het Molenveld" ten westen van het kasteel op een punt waar drie landwegen samenkwamen. Het was een fraaie gesloten standerdmolen, die geverfd was in de grafelijke kleuren zwart-wit. Evenals de Horster watermolen (Tenbruggencatenummer 03515 d) behoorde hij tot de landgoederen van het kasteel.

In 1918 verkocht Egon, graaf von und zu Westerholt und Gysenberg de molen, die toen deel uitmaakte van zijn ruim 200 bezittingen, aan Leonard of Johannes Leonardus Hafmans die er molenaar was. Hafmans had bij de windmolen een motormaalderij, zodat er weinig met wind werd gemalen.

Na verloop van jaren werd de toestand van de molen gaandeweg slechter. Op het einde van de jaren 1920 had hij nog één roede. In 1937 werd de molen afgebroken; de onderdelen zijn naar een onbekende Belgische molen gegaan.

In 1949 werd het bedrijf overgenomen door de Coöperatieve Aan- en Verkoopvereniging Horst G.A. De gemeente Horst kocht in 1961 de maalderij voor afbraak omwille van het realiseren van een uitbreidingsplan.

Bron: De Molens van Limburg van P.W.E.A. van Bussel, 1991. Met dank aan H. van der Kaay.