Molen (korenmolen), Berltsum/ Berlikum

Berltsum/ Berlikum, Fryslân

(korenmolen)

Berltsum/ Berlikum
Waadhoeke, Fryslân

geschiedenis

Op 1 juni 1875 kocht Poppe Wijnia de korenmolen te Berlikum en verplaatste deze naar het terrein van zijn afgebrande molen te St.-Jacobiparochie.

Bronnen:
- "Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900", art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
- De Utskoat nr. 97. Verzameling H. van der Kaay.

Leeuwarder Courant, 18 sept. 1866:
"AANBESTEDING, bij gesloten briefjes, van het bouwen van een ROG-, WEIT- en PELMOLEN te Berlikum. Bestek en teekening ter inzage in het Molenhuis aldaar.
Briefjes franco in te leveren vóór of op den 21 September bij den Landbouwer T. G. TERPSTRA onder Marssurn. Nadere informatiën bij de firma M. P. BOONSTRA te Menaldum."

trivia

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TMK. De molen staat niet aangegeven op de TMK van 1850, wel op de versie van 1864.