Molen De Hoop (2e), Sint Jacobiparochie/ Sint Jabik

Sint Jacobiparochie/ Sint Jabik, Fryslân

Sint Jacobiparochie/ Sint Jabik
Westerweg
Waadhoeke, Fryslân

1928 beschadigd door storm 1930 restant afgebroken
geschiedenis

Op 1 juni 1875 kocht Poppe Wijnia de korenmolen te Berlikum en herbouwde hiermee zijn afgebrande molen in St.-Jacobiparochie. De in Wommels geboren Wijnia vertrok in 1876 met zijn gezin naar zijn geboortedorp.

De molen werd ook wel Kees Piebes molen genoemd, naar de molenaar Kees Piebes van Rozendal.

Molenaar Cornelis van Rosendal (overl. op 63-jarige leeftijd op 12 juni 1940) was de laatste molenaar van deze molen. Cornelis was gehuwd met Sijtske van Rosendal Riedstra (overl op 100 jarige leeftijd op 19 januari 1998).

Door plotseling draaiende harde wind in de nacht, wat onopgemerkt bleef, is de molenkap in 1928 over de kop gewaaid. Dit was dus fataal voor de molen. Spoedig volgde in 1930 de totale afbraak.

- De Utskoat nr. 97. Met dank aan H. van der Kaay.
- "Molen "De Hoop" te Sint Jacobi Parochie", art. door J.G. de Beer in De Utskoat nr. 63, okt. 1991.
- Informatie van Arjen van Rosendal.
- Informatie ingezonden door Erwin Esselink.

Volgens een foto van J.G. de Beer op Allemolens.nl diende de molen als rog- en pelmolen.

NB.
Volgens diverse kranten stond er foutief vermeld dat deze molen op 27 juli 1927 verbrand zou zijn, maar hier was dus een fout gemaakt, het ging dan om de molen De Leeuw te Oudebildtzijl, dbnr 3726.

Hier wreekt zich een foutief persbericht, dat door vele kranten in het land werd overgenomen.
Beide plaatsen liggen in dezelfde gemeente en wellicht dat een correspondent uit Sint Jacobiparochie meldde dat een roggemolen “in onze gemeente” was getroffen en afgebrand.

Toelichting van D. Bunskoeke, 28 augustus 2019