Molen Nederlandspolder, Winkel

Winkel, Noord-Holland

Hollands Kroon, Noord-Holland
De Schager- en Niedorper Koggen
Winkel C (1) 14 Nederlandsch Polder

vijzel 1,10 m Ø

geschiedenis
De Nederlandspolder behoorde tot de bemaling van de Oosterpolder, en werd halverwege de 17e eeuw bedijkt. Oorspronkelijk was de polder niet groter dan 22 morgen, doch later en vooral na 1860 zijn er verschillende landen die in de bemaling opgenomen wensten te worden, bijgevoegd.

De molen stond nabij de Westfriese dijk te Winkel, en sloeg uit op de dijksloot, deel van de boezem van de Oosterpolder.

“De windvijzelmolen, staande nabij den Westfrieschen dijk en uitslaande op de molentocht van de Oosterpolder, wordt, ten gevolge van de stichting van het stoomgemaal en het aanleggen der nieuwe waterleidingen, buiten werking gesteld en opgeruimd.” (1894)

In 1936 werd de Nederlandspolder bemalen door de windmotorinstallatie van het Kerkerijtje, Tenbruggencatenummer 06663 m.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.
- "Van Rentersluze tot strijkmolen", Jan Beenakker, 1988.

Volgens de kadasterkaart van 1832 was dit een wipmolen, volgens Ten Bruggencate een rietgedekte achtkante bovenkruier. Mogelijk na 1832 herbouwd?