Molen Het Kerkerijtje, bovenmolen, Winkel

Winkel, Noord-Holland

Hollands Kroon, Noord-Holland
De Schager- en Niedorper Koggen

Weidemolen
Vijzel Ø 1 m

geschiedenis
In of voor 1857 zijn er twee kleine molens gebouwd in De Kerk Rijd ofwel Het Kerkerijtje. Voor rekening van de Hervormde Kerk te Winkel is in 1857 omkaad en drooggemaakt het Kerkerijtje met enige omliggende rietlanden.

De bemaling geschiedde door een vijzelmolen van 11,50 vlucht (vijzel Ø 1 m) voor de hoogst gelegen 14½ ha, en een klein molentje met horizontaal scheprad (Tenbruggencatenummer 06663 n) voor de laagst gelegen 5½ ha. De laatste had een vlucht van 4,30 m, middellijn van het scheprad 0,45 m, breedte der schoepen 14 cm. Uit de laagste landen werd het water opgemalen in de sloten der hogere, uit deze werd het overgemalen in de sloten van de Oosterpolder.

In 1916 zijn beide molentjes vervangen door een grote Herkules windmotor, deze werd in 1950 vervangen door een elektrisch gemaal. Tevens werd hierdoor de Nederlandspolder aan de andere kant van Winkel bemalen.

- De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- West-Friesland Oud en Nieuw 1975 pag. 86-113: De molens van de Oosterpolder onder Winkel en Nieuwe Niedorp, info van H. van der Kaay.
MHO