Molen Zuidplaspolder, Molen 3 (2e), Kortenoord

Kortenoord, Zuid-Holland

Zuidplaspolder
Nieuwerkerk op den IJssel B (3) 1002 De Administratie van de Zuidplas

Hellend scheprad

Molen nr. 3 van de Beteugelingswerken van Kortenoord.

De molen had een voorganger, een rondstenen stellingmolen met een staand scheprad die in 1816 scheefzakte en omviel.

Dordrechtsche Courant 8 maart 1817:
"Openbare besteding.
Dijkgraaf en Hoogheemraden van Schieland, zullen, op nadere approbatie van Zijne Excellentie den Minister van den Waterstaat en Publieke Werken, op Zaturdag den 22 Maart 1817, des morgens ten elf ure, in het Gemeenlandshuis te Rotterdam, bij Inschrijving en opbod , publiek aanbesteden:
1. Het bouwen van een nieuwe agtkante balie wind-watermolen, met een hellend scheprad, naar de geoctroijeerde inventie van de gebroeders Eckhardt, nabij den Kortenoord.
2. Het maken en daartoe leveren van het hout- en yzerwerk van een hellend scheprad, met deszelfs wateras, spoorwiel, schufloop, enz., alsmede het inbrengen daarvan in bovengem. molen.
3. Het maken van het boven conisch gaande werk van voorschreve molen.
De bestekken zullen ter lezing liggen zoo in het Gemeenlandshuis voorn, als in de Regthuizen van Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen en Moordrecht, en in de Herbergen aan Kortenoord, de Waddinxveensche Brug en ….
Zullende nader onderrigting, gedurende acht dagen voor de besteding, op het werk zelf te bekomen zijn bij de opziener van Schielands werken, Jan van der Loo, die van nu af meestal zich ter plaatse aldaar is bevindende."
Jaap de Vries, 6 maart 2009.

De molen werd op 20 juni 1879 op een veiling verkocht samen met de molen nr. 2, aan H. Kreft voor ƒ 2000.

trivia
Klik voor een overzicht van het bemalingssysteem van de Zuidplaspolder door naar Vijzelmolen A, Tenbruggencatenummer 02765 ee.