Molen Polder Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland, bovenmolen, IJsselmonde

IJsselmonde, Zuid-Holland

Foto op Allemolens.nl

IJsselmonde
bij de huidige Haastrechtstraat
IJsselmonde

geschiedenis
Polder Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland, de laagste polder op het eiland IJsselmonde. 'Meester Arend van der Wouden' lag binnen Charlois en 'Dirk Smeetsland' binnen IJsselmonde.
De polder lag zo diep dat de bemaling tweehoog was: de ondermolen voerde het water naar de bovenmolen, die het vervolgens op de Vierpoldersboezem uitsloeg. De beide molens stonden ca. 250 m van elkaar verwijderd.
De boezemmolen van de vier gecombineerde polders maalde het water (later) ook nog eens op, zodat de bemaling driehoog werd. Dit kwam op IJsselmonde verder niet voor.

De molen werd na het verbranden van de achtkant bovenmolen in 1887 herbouwd door J.D. Uijterlinde, aannemer te IJsselmonde. De aannemingssom was ƒ 12.390.
De Gebr. Pot leverde voor ƒ 520 een nieuwe roede [nr. 1512], een andere roede werd gerepareerd.
Bron: Rekening ven Verantwoording van de penningmeester, 3 mei 1889, Stadsarchief Rotterdam, inv. nr. 604.

Heldersche en Nieuwedieper Courant, 15 aug. 1890:
"Gevraagd
Watermolenaar voor den bovenmolen van den polder Dirk Smeetsland, meester Arend van der Woudensland; ho. ƒ 104. Adr. vóór 20 augustus, J. Klootwijk te IJselmonde."

De tweegang was in gebruik tot 1918 toen er elektrische bemaling kwam, en beide molens werden daarna gesloopt.
Bron: De Molens van R'dam en Omstreken deel 2.

De molen was ontworpen door de architect Uijterlinde.