Molen Polder Klein Nieuwland / De 51 Morgen, IJsselmonde

IJsselmonde, Zuid-Holland

Tot het Waterschap West-IJsselmonde behoorden drie polders;

1. Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland
2. De 68 Morgen
3. Klein Nieuwland of 51 Morgen.

De eerstgenoemde polder was tot de laagste polder van het gehele eiland IJsselmonde en werd bemalen door twee molens: een boven- en een benedenmolen, ongeveer 250 meter uit elkaar staande. Het was dus een getrapte bemaling, dwz het peilverschil werd door de twee molens elk voor de helft overwonnen. Beide molens werden in 1918 vervangen door een elektrisch gemaal, waarbij gelijkertijd de polder De 68 Morgen en Klein Nieuwland in deze bemaling werden opgenomen.

trivia
Op de achtergrond van de foto is de boezemmolen van het waterschap West-IJsselmonde te zien. De molen stond aan de Vierpoldersboezem, ter hoogte huidige Islemundastraat WZ Zomerland, tegenover molen 68 Morgen. De Polder : Klein Nieuwland of 51 Morgen en polder De 68 Morgen ook Laagjespolder tegenover Klein Nieuwland. (het waren twee afzonderlijke polders met zelfde deel-bemaling). Gesloopt 1918, of na 1920.

Verheul meldt voor 3 polders te IJsselmonde 4 wipmolens en 1 bovenkruier, allen gesloopt 1918. Waarschijnlijk moet het net andersom zijn.

De roeden van deze molen (of van de ronde stenen molen van De 68 Morgen) gingen na de afbraak naar een molen van de polder De Weeren (Tenbruggencatenummer 03171 t) bij Cornwerd (Friesland). Daar hebben ze echter nooit dienst gedaan, want deze molen brandde af voordat ze werden aangebracht. De roeden werden toen weer doorverkocht naar de nog bestaande koren- en pelmolen De Onderneming in Witmarsum, waar ze nog tientallen jaren werden gebruikt.
Rob Pols.

Volgens De Utskoat nr. 47 ging het om roeden van een wipmolen, dus deze molen.