Molen De Onderneming, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân

De Onderneming

Sneek/ Snits
Houkesloot zz.

76 voet

geschiedenis
In 1870 stond L.E. Smilde te boek als houtzaagmolenaar te Hasselt, maar in 1871 liet hij in Sneek oliemolen De Onderneming bouwen. Daarbij speelde wellicht het achtkant van de houtzager in Heerenveen een rol.

Veehouder Johannes Aukes Hannema uit Hichtum (zie Tenbruggencatenummer 03732 b) was bij deze molen betrokken. Op 5 juni 1905 ging hij een vennootschap aan met Roelof Lubberts Smilde, olieslager te Sneek, met als doel “het voor gemeenschappelijke rekening drijven eener olieslagerij met handel in lijn- en raapkoeken, olie, zaad, maïs en andere daaraan verwante artikelen, onder de firma R. L. Smilde en Co”. Dat had betrekking op deze inmiddels als stoom- en windoliemolen en graanmaalderij vermelde molen.

Dat was geen succes, want de ontbinding van de vennootschap was al op 19 juli 1906. De “machinerieën en materialen enz. afkomstig van eenen geamoveerde stoomoliemolen” (waaronder een grenen koningsspil) van de fa. Smilde en Co. aan de Oppenhuizerweg werden op 24 oktober 1906 geveild.

Dick Bunskoeke, 6 mei 2020.

trivia
Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurde R.L. Smilde & Zn. in 1906 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel.