Molen Zandbraak, bovenmolen, Warder

Warder, Noord-Holland

aan de IJsselmeerdijk, ten zuiden van Warder
Edam-Volendam, Noord-Holland
De Zeevang

vijzel Ø 80 cm

geschiedenis
De Zandbraakpolder is een drooggelegd wiel, waar het veen was weggespoeld als gevolg van een doorbraak van de Zuiderzeedijk. Hij werd bedijkt en drooggemaakt krachtens concessie van 25 augustus 1865, no. 60.

De polder van 12½ ha ligt ruim 2 meter dieper dan de omliggende Zeevang, daarom was tweetraps bemaling noodzakelijk (zie ook Tenbruggencatenummer 01156 a). De molens stonden aan de noordwestkant van de polder en maalden uit op de Zandbraaktocht. In 1894 wordt gemeld: “Het wordt bemalen door twee windvijzelmolentjes, een onder- en een bovenmolen. De ondermolen heeft een vlucht van 7.40 M., de bovenmolen van 10.30 M. De vijzels zijn 0.70 en 0.80 M in middellijn”.

Op de topografische kaart van 1906 staan beide molens nog aangegeven.
In 1936 diende een elektromotor van 5 pk met centrifugaalpomp voor de bemaling.
Tegenwoordig staat er een gemaaltje aan de zuidoostkant.

Bronnen o.a.:
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", tweede uitgaaf, Jhr. Mr. J.W.M. Schorer, 1894.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.