- naam
- 't Roode Hert (2e)
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- pelmolen, korenmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 00799
- oude dbnr.
- V1406
- Meest recente aanpassing
Molen 't Roode Hert (2e), Alkmaar
Alkmaar, Noord-Holland
v
locatie
- plaats
-
Alkmaar
- plaatsaanduiding
- aan het Friese pad
- gemeente
- Alkmaar, Noord-Holland
- plaats(en) voorheen
- Oudorp
- streek
- Alkmaar
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Oudorp A (2) 243 Pieter Koorn, molenaar
- geo positie
-
X: 112392, Y: 516764N: 52.63671, O: 4.75779
constructie
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- krachtbron
- wind
- functie
- romp
- achtkante bovenkruier
- plaats bediening
- stellingmolen
- bediening kruiwerk
- buitenkruier
- plaats kruiwerk
- bovenkruier
- wiekenkruis
-
fabrikant roenummer positie bouw fabricagejaar jaar gestoken positie jaar verdwenen lengte Pot 2185 binnen 1911 1911? binnen 1924 22,65
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand
- afkomstig van
- voorganger
- opvolger
- geschiedenis
-
In Oudorp (nu een deel van Alkmaar) werd na de brand van de voorganger in 1808 de pelmolen Het Roode Hert gebouwd, met gebruikmaking van Pelmolen De Dordtsche Maagd (dbnr. 2010) uit Zaandam-Oostzijde, die daar was gesloopt.
Op 30 augustus 1815 verkocht Dirk van der Werf, koopman in hoeden te Alkmaar, aan Pieter Koorn, pelmolenaar in de gemeente Broek op Langedijk: "een wind- pel- van ouds een volmolen genaamd Het Roode Hert, liggende onder Broek op Langedijk buiten de Vriessche Poort deser Stad".
Bron: artikel van Th. J. de Munnik in Molenpost 78, blz. 8.
Vanaf 1901 kwam de pelmolen in gebruik als korenmolen.
Molen Het Roode Hert verbrandde in 1924.
Hier werd weer een molen herbouwd, met het achtkant van 'De Witte Klok' (dbnr. 1742) afkomstig uit Zaandam. De naam Het Roode Hert werd gehandhaafd, de molen bestaat in deze samenstelling nog steeds en is in bedrijf voor een beroepsmolenaar. -
aanvullingen
- trivia
- Opregte Haarlemsche Courant, 28 april 1814:
"Men presenteerd uit de de hand te Koop: Een WIND VOL-MOLEN, (zijnde een Achtkant) genaamd HET ROO HART. met het daarbij staande WOONHUIS, Stalling voor vier Koebeesten en twee Paarden, benevens Schuur en groote Werf met Krukken voor de Drogerij voorzien, staande en gelegen even buiten de Friesche Poort der Stad Alkmaar; zijnde gemelde Molen behalven het Volwerk, noch voorzien van een Snuif Kapperijen een Tras-Maalderij, waarin dit Bedrijf sedert een lange reeks van Jaren met goed succes is geëxerceerd geworden. "
De Drie Meren, 20 sept. 1924:
"Weer een molenbrand.
Maandagavond te half negen ontstond brand in den korenmolen "Het Roode Hert" onder Ouddorp, nabij Alkmaar doordat jongens met vuurwerk speelden. De molen is geheel afgebrand, de machines en andere inventaris zijn totaal vernield, benevens 60.000 KG. graan en lijnkoeken. De brandspuit van Ouddorp en twee motorspuiten uit Alkmaar wisten de belendende gebouwen gedeeltelijk te redden. Een loods van den grossier Holsmuller uit Alkmaar werd nog gedeeltelijk verwoest, doch de paarden en wagens konden uit deze loods gered worden. -- Alles is laag verzekerd."
De Waterlander, 20 sept. 1924:
"Een korenmolen afgebrand. Te Alkmaar is aan den Frieschen weg afgebrand de Korenmolen "Het Roode Hert", bewoond door P. Berkhout."
De Drie Meren, 18 juli 1925:
"Alkmaar. De korenmolen van den heer Berkhout "Het Roode Hert" nadert zijn voltooiing en zal half Augustus kunnen malen. De molen is door zijn fraaien slanken vorm een sieraad der omgeving en heeft een 5 Meter hooger vlucht dan den vorige molen, gerekend vanaf den grond tot den top van de staande roede.
Het aanzicht op Alkmaar vanaf de Zes Wielen wordt weer verlevendigd door dit bouwwerk. We hopen dat de heer Berkhout in een druk gemaal zijn loon vindt voor zijn besluit om naast motor- ook windkracht te blijven gebruiken."
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen