- naam
- De Hoop
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- korenmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 00106
- oude dbnr.
- V1036
- Meest recente aanpassing
- | Algehele revisie gegevens
Molen De Hoop, Bunschoten
Bunschoten, Utrecht
v
locatie
- plaats
-
Bunschoten
- plaatsaanduiding
- tussen Bunschoten en Spakenburg
- gemeente
- Bunschoten, Utrecht
- streek
- Eemland
- geo positie
-
X: 154165, Y: 472972N: 52.24480, O: 5.37498
constructie
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- krachtbron
- wind
- functie
- romp
- achtkanten stenen onderbouw achtkanten stenen tussenstuk achtkanten houten bovenbouw, rietgedekt
- kap
- rietgedekt
- plaats bediening
- stellingmolen
- bediening kruiwerk
- plaats kruiwerk
- bovenkruier
- wiekenkruis
-
fabrikant roenummer positie bouw fabricagejaar jaar gestoken positie jaar verdwenen lengte Fransen g.n. binnen 1922 1922? binnen 1932 21,00
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
1932 gedeeltelijk afgebroken 1967 restant gesloopt
- voorganger
- opvolger
- geschiedenis
-
1899: "De molen werd in 1899 gebouwd na te zijn aangevoerd per boot over de Zuiderzee, uit de Zaanstreek. In 1899 werd tevens de molen De Hoop staande aan de Zaan in Wormer gesloopt, ten behoeve van de uitbreiding van de fabriekspanden van de firma Wessanen. Deze afbraak heeft destijds nogal voor wat beroering gezorgd onder de bevolking, daar de molen het jaar daarvoor geheel geschilderd was in verband met het bezoek van Koningin Wilhelmina als pas gekroonde koningin.
De aanvoer van de molen per schip over de Zuiderzee heeft geheel begrijpelijk eveneens voor veel ophef gezorgd in het destijds nog kleine dorp Bunschoten-Spakenburg, waarover de verhalen nu nog de ronde doen. Als men nu de twee feiten aan elkaar koppelt, klopt e.e.a. dat de molen De Hoop in Wormer één en de zelfde was als De Hoop in Bunschoten, zeker als men de vorm van de molen met elkaar vergelijkt.
Daarbij komt nog dat de nieuwe eigenaar als rechtgeaarde Bunschoter het bijgeloof huldigde, dat je een schip bij verkoop nimmer van naam mag veranderen daar dat binnen een jaar ongeluk veroorzaakt. Dat zelfde hield hij ook staande voor de molen, zeker nadat de voorganger kort ervoor was afgebrand. "
Gerrit J. Pouw, 25 januari 2008
1899: In 1899 bouwden de gebr. Wijnveen uit Voorthuizen een stellingmolen. De molen had namelijk een voor deze molenmaker karakteristieke kruilier die ook de molens van Woudenberg (de Liefde en de Trouwe Hulp), Garderen en Hoevelaken hadden.
Zij gebruikten hiervoor een achtkant dat heel waarschijnlijk uit Noord-Holland afkomstig was. De eigenaar van de molen was C.H. Kelderman afkomstig ui Scherpenzeel.
1925: In 1925 wilde de molenaar van zijn molen af. Er was geen opvolger, en na zijn overlijden werd de molen op 13 oktober 1927 geveild.
1929: De nieuwe eigenaren Huijgen en Van Twillert plaatsten er in 1929 een dieselmotor in.1931: De molen werd in 1931 onttakeld. Kap en stelling werden ook verwijderd.
1967: In 1967 kwam het einde voor deze molen.
Precies veertig jaar nadat korenmolen de Hoop met een takelwagen werd omgetrokken, is het startsein gegeven voor de herbouw op een andere locatie.
30-11-2007: Op 30 november 2007 werd de opdracht voor de herbouw gegeven door de Stichting Korenmolen De Hoop Bunschoten.
Arie ter Beek, 1 december 2007.
Stichting Korenmolen De Hoop, Bunschoten, Postbus 206, 3750 GE Bunschoten. -
aanvullingen
- trivia
Ik heb zitten turen in de database van de Zaansche molen bij molen 'de Hoop' in Wormer. Deze had een zelfde baard als de molen in Bunschoten. De vormen van kap en achtkant komen m.i. niet overeen, maar dat kan bij de verplaatsing naar Utrecht eenvoudig veranderd zijn. Baardvorm en een achtkant met twee bintlagen zoals in een oliemolen: zou dus heel goed kunnen!"
Willem van Breenen, 30 december 2008.
Helaas is er geen enkel tastbaar bewijs dat de molen afkomstig zou zijn uit Wormer, De Hoop, bijgenaamd Het Kuiken, Tenbruggencatenummer 01106 h. Ook zijn hierover in de Zaanstreek geen vermoedens bekend, ondanks het jaartal en de naam. Wie hierover concrete informatie heeft, wordt verzocht dit aan ons door te geven.
Red.
foto's
- foto's
-
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen