Molen De Volderye, Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
bolwerk ten westen van de Koepoort
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
Van deze stellingmolen is niets bekend, behalve twee tekeningen uit ca. 1662 en 1671. Mogelijk heeft de molen slechts kort bestaan en zijn er daarom geen aktes van bekend.

Op de afbeelding van 'Middelburgh van de Landtzyde' van ca. 1662-1665 (zie dbnr.17486 ) zijn twee volmolens afgebeeld, waaronder deze stellingmolen. Omdat in de stadsrekening van 1662 nog steeds wordt gesproken over de voorganger, de volmolen die in 1660 is omgewaaid, zal deze opvolger tijdens het opstellen van die rekening nog niet gebouwd zijn.

Op het panorama van Middelburg van Nicolaus Visscher van ca. 1671 (detail zie boven) is nog één bovenkruier afgebeeld, gemarkeerd 'De Volderye'. in 1665 was de tweede volmolen van François Oillaerts afgebroken en getransporteerd naar Frankrijk. Het jaartal van dat panorama klopt, want er staat een gebouw op dat pas in 1671 werd gerealiseerd.

Te beoordelen op basis van het aanzicht uit 1662-1665 staat deze opvolger ook op de plaats van de standerdmolen van Blaeu, in de punt van de dwinger. Voor de coördinaten van 'De Volderye' zijn dan ook die van de voorganger aangehouden, de standerdmolen die in 1660 is omgewaaid. Op de kaart van Goliat uit 1696 en andere kaarten uit de eerste helft van de 18e eeuw komt hier in ieder geval geen molen meer voor.

Pas in 1747 werd op deze positie weer een molen gebouwd.