Molen Volmolen van François Oillaerts, Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
bolwerk bij de Koepoort
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
In 1650 kopen de eigenaren van de 'volmolen en draperie' (de eerste volmolen tussen de oude Noord- en Koepoort, dbnr. 16591) een stuk grond erbij om nog een volmolen te bouwen. Uit de rekeningen tweehonderdste penning blijkt dat die tweede volmolen in 1655 ook daadwerkelijk gerealiseerd is. Eigenaar van deze tweede molen is dan François Oillaerts.

In een bijlage van de Rekening tweehonderste penning van 1662 wordt gemeld dat in 1660 de eerste volmolen is omgewaaid en dat de tweede molen verlies lijdt door gebrek aan wind vanwege de omliggende hoge bomen. In 1665 is deze tweede molen van Oillaerts afgebroken en vervoerd naar Frankrijk. De erfgenamen van François Oillaerts betalen in 1668 nog wel voor het gebruik van de grond waar hun lakenramen op staan.

bron: “Molens in Middelburg” door E. van Wijk, 1985

Op een afbeelding van 'Middelburgh van de Landtzyde' van ca. 1662 zijn de twee volmolens afgebeeld. De tekening is uitgegeven door Joachim Ottens, maar aangezien hij leefde van ca. 1662 tot ca. 1722 is hij zeker niet de tekenaar.

De prent lijkt niet te kloppen met de geschiedenis van de eerste molen volgens E. van Wijk. Want de eerste molen is omgewaaid in 1660. Maar in ca. 1662 staan er nog twee stellingmolens (bovenkruiers). Dit is alleen te verklaren als na 1662 (gezien de stadsrekening uit dat jaar) de eerste volmolen is herbouwd als bovenkruier (dbnr. 17487). Van Wijk meldt overigens ook dat deze tweede molen ten westen van de eerste volmolen stond, maar mogelijk is dat een verkeerde interpretatie van deze zelfde prent.

Op de prent, dan te dateren 1662-1665, is dan ook de rechter stellingmolen de opvolger van de eerste volmolen. Te beoordelen op basis van het aanzicht staat die in de punt van de dwinger. De linkermolen is deze tweede volmolen, de molen van Oillaerts. Maar ook dit lijkt niet echt een standerdmolen, meer een volledig met houtbeschot betimmerde bovenkruier, ook met stelling op een schuur (terzijde: niet op dit detail, maar wel op de volledige prent zijn ook standerdmolens getekend, dus de tekenaar begreep wel hoe hij een standerdmolen moest tekenen). Deze molen staat dichter bij de Koepoort, meer in de hoek van de dwinger.

De molen komt niet voor op kaartmateriaal. De prent geeft een indicatie waar de molen heeft gestaan, tussen de eerste volmolen en de Koepoort. De coördinaten van de molen zijn dan ook daarop gebaseerd en slechts indicatief.