Molen Zwijnsmeertje (2e), Alkmaar

Zwijnsmeertje (2e)

Geestmerambacht
Oudorp A (2) 254 De Ingelanden der Zwijnmeer

Scheprad 0,60 m Ø, 26 cm breed

omgewaaid
geschiedenis
Voor 1832 werd de oude molen vervangen door een kleine houten molen in het oosten van de polder, die uitsloeg op de Polder Oudorp (Tenbruggencatenummer 00793).

"Nadat bij stormweder de houten molen van het Zwijnsmeertje was omgewaaid, wendden in het begin van het jaar 1920 drie der vier ingelanden zich tot gedeputeerde staten, ten einde een uitweg te vinden uit de moeilijkheid, waarin zij zich zagen geplaatst, doordat de vierde ingeland met hen van meening verschilde over de wijze, waarop in de bemaling diende te worden voorzien." De drie ingelanden en gedeputeerde staten wilden een windmotor plaatsen, maar de vierde ingeland opnieuw een houten molen. Omdat de polder niet gereglementeerd was, kon de vierde niet worden gedwongen mee te werken.

Na de reglementering bij besluit der staten van 22 december 1920 kon alsnog de windmotor geplaatst worden, eveneens uitslaande op de boezem van de Polder Oudorp.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.