Molen Polder Oudorp, onderbemaling, Oudorp

Oudorp, Noord-Holland

Oudorp
aan het Wuiver
Geestmerambacht

1861 geplaatst 1865 vernieuwd
geschiedenis
In 1855 kwam er in het lage gedeelte van de Polder Oudorp (Tenbruggencatenummer 00793) ter grootte van bijna 60 ha beoosten het dorpje Oudorp een onderbemaling tot stand. In het genoemde jaar verleenden de molenmeesters permissie om aldaar een molentje te plaatsen. Dit leverde echter wateroverlast op voor de hogere gedeelten. Daarom bepaalde men in 1859 dat het molentje alleen mocht malen als de grote poldermolen ook draaide, een en ander natuurlijk in goed overleg. Werd het kleine molentje aan het werk gezet, dan moesten het eerste kwartier de roeden met twee over elkaar geplaatste molenzeilen worden bespannen om de molenaar van de grote molen te waarschuwen. 's Nachts mocht er met het klein molentje helemaal niet gemalen worden.

Helemaal tevreden was men hierna nog niet met de bemaling. In 1861 werd het kleine molentje verplaatst naar het Wuiver zodat het direct op de molentocht kon uitmalen. Weer vier jaar later besloot de polder zelf een nieuw molentje te plaatsen en wel naar aanleiding van een verzoek van 15 ingelanden. Het nieuwe molentje mocht maximaal ƒ 2600 kosten.

Na herhaalde wateroverlast in het lage gedeelte besloot het bestuur eind jaren twintig naast het molentje aldaar een klein elektrisch gemaaltje te plaatsen. Dit leidde echter direct tot klachten uit het hoge gedeelte. Daar was men bang met het water uit het lage te blijven zitten en werd op complete elektrificatie van de bemaling aangedrongen.

In januari 1930 werd inderdaad besloten beide molens door elektrische gemalen te vervangen. Het kleine gemaaltje had een 5 pk draaistroommotor en was net als het grote gemaal met een verticale schroefpomp uitgerust.

Bron ondermeer: De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

De locatie is gebaseerd op de TMK van 1857 (veldminuut) en de Kuyperkaart van 1866.
De latere plek bij het Wuiver kunnen wij op geen enkele kaart terugvinden.
Op de top. kaart van 1879 staat een molentje aan de molentocht in het noorden van de onderbemaling, nabij de Halvemaansbrug. Deze locatie lijkt overeen te komen met de kaart bij Zeeweringen 1936.
Op top. kaarten van begin 20e eeuw staat een molentje dichtbij de kerk aangegeven, onzeker is of dat bij deze onderbemaling hoorde of een weidemolen was.