Molen Nieberter molen, Niebert

Niebert, Groningen

Molenweg 62
9365 PE Niebert
1e en 3e zaterdag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur

Houten zeskant, gedekt met dakleer, op stenen onderbouw
inrichting

Eén koppel 17der en één koppel 16der kunststenen; buil; elektrisch luiwerk (geen traditioneel luiwerk)

Zeer eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, zonder opschrift

In de toog boven één van de inrijpoorten een sluitsteentje met de opschriften:
"J.H.N.
C.v.V.
1899"

"J.H.N." staat voor J.H. Nanninga, C.v.V. voor Cornelia van Veen, diens echtgenote.

In een legeringsbalk staat het jaar 1746 gesneden.

Neutenkruiwerk, kruilier
Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok

Roede 68, Beijk
Beijk
Beijk ✉︎ 69 buiten 2022 2023 buiten aanw. 22,00
Brunia ✉︎ 77 binnen 1976 1977 binnen 2023 22,00
Brunia ✉︎ 78 buiten 1976 1977 buiten 2023 22,00
wiekverbeteringen

Zeer lang is deze molen uitgerust geweest met zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen. In 1940 werd het systeem Dekker met zelfzwichting en dwarskleppen aangebracht.
In 1965 verviel de zelfzwichting en in 1977, bij het vervangen van de roeden, ook het systeem Dekker. Sindsdien is de molen weer Oud-Hollands opgehekt.

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ ? ? aanw.

U. Holman, Stroobos (1899)
eigendomshistorie

De Stichting Het Groninger Landschap is eigenaar sinds 10 augustus 2011; daarvoor was dat de gemeente Marum.

geschiedenis

De molen werd in opdracht van J.H. Nanninga in 1899 gebouwd door molenmaker U. Holman uit Stroobos ter vervanging van een standerdmolen welke was gebouwd vóór 1628 en in 1895 gesloopt. Nanninga beoefende, niet ongebruikelijk in de provincie Groningen, in Niebert het gecombineerde bedrijf van molenaar en bakker.

Voor de bovenbouw maakte Holman gebruik van een zeskant, afkomstig van de oliemolen van Zandeweer, anno 1818. Gezien het jaartal '1746' in een legeringsbalk is aan te nemen dat ook bij de bouw van die molen gebruik is gemaakt van ouder materiaal.

Lange tijd was deze molen uitgerust met zelfzwichting; in 1940 werden dat Dekkerwieken met zelfzwichting en dwarskleppen. Aan te nemen is, dat dit gebeurde nadat een stel tweedehands roeden, afkomstig van Kootstertille, was gestoken.

Nadat in 1965 nog herstel had plaatsgevonden, kwam de molen toch buiten bedrijf. Tijdens de beruchte storm van 12/13 november 1972 schoof de kap gedeeltelijk van de romp, maar stortte gelukkig niet naar beneden. Met een grote kraan kon deze weer op zijn plaats worden gezet.
Om het voortbestaan van de molen veilig te stellen, kocht de gemeente Marum de molen op 9 april 1973 van A.B. Hilhorst, eigenaar sinds 1961.

Na een omvangrijke restauratie, waarbij onder meer beide roeden werden vervangen door nieuwe gelaste exemplaren, werd de molen in 1977 weer in gebruik genomen. Wél verviel bij deze herstelbeurt het Dekkersysteem en keerde het Oud-Hollands terug.

Een constructiedetail: als gevolg van de zeskante bouw heeft de stelling niet alleen zes hoekschoren, maar ook in ieder veld een tussenschoor.

In april 2023 begon men aan een grote herstelbeurt: beide roeden, inmiddels afgekeurd, werden gestreken en daarna ging de kap eraf. Na elders gerestaureerd te zijn, werd deze op 22 juni 2023 weer aangebracht, direct gevolgd door staartbalk, schoren én roeden.
Inmiddels heeft de molen weer gemalen.

toelichting naam

Deze molen heeft, voorzover bekend, nooit een naam gehad. De aanduiding 'Nieberter molen' komt wel voor, om hem te kunnen onderscheiden van andere molens in de regio.

unieke eigenschap

De enige zeskante molen van de provincie Groningen (en één van de acht zeskanters in Nederland). Bovendien is dit, met zijn hoge stenen onderbouw en slanke verschijning, zonder twijfel ook de hoogste zeskanter van Nederland.