Molen Stadsmolen, Axel

Axel, Zeeland

Molenstraat
Jan Arij Cappon

Zaterdag 11.00 - 15.00 uur, voor groepen ook op afspraak.

De molen is als trouwlocatie te gebruiken (contact daarvoor via de gemeente Terneuzen).

inrichting

Eén koppel 17der blauwe stenen; één koppel 16der Engelse stenen; regulateur (voor beide koppel); buil; koekenbreker; pletterij; sleepluiwerk

versieringen

Een wapen in de boog boven de ene inrijpoort en een gevelsteen met het jaartal 1750 boven beide inrijpoorten.

Eenvoudige, wat hoekig gesneden baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met de tekst 'ANNO 1750 STADSMOLEN' en het wapen van Axel.

Engels; 36 ijzeren rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Steenschijflopen 28 staven

van de stelling 6,60 m.
Roede 904, Derckx
Derckx
Roede 905, Derckx
Derckx

Deze molen heeft bij de reconstructie van 1998/2000 Oud-Hollandse ophekking gekregen.

As 616, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje
✉︎ 616 1869 1999 aanw.

Pieter Telle, bestek; Pieter Paulus en Jan Hoelands, uitvoering (1750) Fa. Adriaens, Weert (2000)
geschiedenis

Deze korenmolen werd gebouwd in 1750 voor het stadsbestuur van Axel volgens bestek van Pieter Telle. Aannemers waren Pieter Paulus en Jan Hoelands. Deze molen is gebouwd op de plaats van een in 1747 afgebrande houten stadsmolen.

Axel kent een rijke historie, maar helaas verdween er ook veel door de vernieuwingsdrift. Deze molen werd in 1911 onttakeld tot romp, waarna onderin een mechanische malerij (met twee koppel maalstenen) werd ingericht.

Omstreeks 1980 werden de eerste plannen tot volledig herstel gemaakt, maar het duurde nog een tijd voordat er meer gebeurde. In 1995 kocht de gemeente de molen van dhr. Misseghers (die sinds jaren de malerij exploiteerde).

In 1998 startte de grootschalige restauratie. Eerst werd het metselwerk zorgvuldig hersteld en op sommige plaatsen geheel vernieuwd. De volgende stap was de nieuwe stelling. In het najaar van 1999 werden kap, wiekenkruis, staart en kamwielen gemonteerd. Het koppel 17der stenen is afkomstig uit de molen van Ossenisse; de 16der Engelse stenen zijn afkomstig uit een mechanische malerij te St. Jansteen.

Een zeer opmerkelijk historisch onderdeel in deze verder grotendeels nieuwe molen is de bovenas, de PvO nr. 616. Deze werd in 1869 besteld voor de ondermolen van de zuidelijke driegang van de Driemanspolder (nabij het tegenwoordige Leidschendam), maar verdween daar al in 1877, toen deze gang werd gesloopt en vervangen door een stoomgemaal. Alvorens ruim 120 jaar later in Axel terecht te komen, diende deze bovenas nog twee andere molens.

toelichting naam

De benaming "Stadsmolen" wijst er hier op dat deze molen (en ook de voorganger) in opdracht van de stad zijn gebouwd.