Molen Uitwijkse Molen, Sleeuwijk

Sleeuwijk, Noord-Brabant

Roede ?, Pot
✉︎ ? buiten ? 1927/2011 buiten aanw. 25,50
Roede ?, Pot
✉︎ ? binnen ? 1927 binnen 2010
wiekverbeteringen

In 1940 werd één en in 1942 de andere roede voorzien van een op Van Bussel gelijkend systeem, hier evenwel iets anders uitgevoerd door molenmaker Jan Bos.
In 1967, toen de molen al buiten bedrijf was, zijn de roeden weer Oud-Hollands opgehekt.

As ?, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje
✉︎ ? ? 1927 aanw. 05,02

geschiedenis

Deze molen staat circa 800 m. ten oosten van de Uppelse Dijk (nu Provinciale Weg Noord) in een klein, niet verkaveld gebied.
De molen en het Uppels gemaal zijn via een loopbruggetje in het weiland toegankelijk. Tezamen met de Rijswijkse molen, een in 1907 afgebrande wipmolen die door een stoom-schepradgemaal werd vervangen, werd de polder Uitwijk en Rijswijk bemalen. Deze molen vormt met de nabijgelegen Zandwijkse molen een fraai duo.

In 1908 werd een nieuwe binnenroede van Belgisch fabrikaat gestoken. In 1927 rukte een windhoos het complete wiekenkruis met bovenas van de molen, die vervolgens werd hersteld met onderdelen van een gesloopte molen.
Om het maalrendement te verhogen werd in 1940 een roede gestroomlijnd met Van Bussel wieken; in 1942 gebeurde dat met de andere roede. In 1967 zijn de ijzeren Potroeden weer Oud-Hollands opgehekt. De molen was toen vanwege de ruilverkaveling al vijf jaar buiten gebruik.
Deze wipmolen maalt tegenwoordig, net als de andere poldermolens in dit gebied, in een circuit. Een weidemolentje zorgt hier voor voldoende water in de brede watergang.

Helaas bleek, aan het begin van de 21ste eeuw, veel groot onderhoud nodig: de molen was behoorlijk verzakt; ook het ondertafelement moest vrijwel geheel worden vervangen.
Het bovenhuis hing steeds verder naar voren, zodat de binnenroede, als de molen op het westen stond, de grond raakte! Er is nog geruime tijd met de molen gedraaid, zij het gematigd.

Het duurde lang voordat de financiering van de restauratie van de Uitwijkse en de nabijgelegen Zandwijkse molen rond was en opdracht kon worden gegeven tot restauratie.
Op 14 september 2010 begon molenmakerij Beijk uit Afferden (L.) met een grondige restauratie: de roeden werden kaalgezet en niet veel later gestreken.

Eind 2011 was deze restauratie voor een belangrijk deel gereed; de molen is ook weer uit de steigers. Het bovenhuis is compleet gerestaureerd, en de trap volledig vernieuwd.
De oude Pot-buitenroede van de molen van Hank is ingekort en hier als binnenroede gestoken. Tenslotte werd de ondertoren van nieuw riet voorzien, waarmee deze molen er weer goed tegen kan.

In september 2022 werd vastgesteld dat de buitenroede een scheur vertoonde. Reden om deze molen tot nader order stil te zetten.

Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen.