Molen 't Slot, Gouda

Gouda, Zuid-Holland

Gouda, Zuid-Holland
Gemeente Gouda, sectie C, nr. 3644
In principe zeer groot en dominerend, maar wordt beperkt door bomen in de direkte omgeving.

Punt 17
molenaar
Rian Noorlander / Dick van Popering / Willem Roose / Hans Wolff / Bernard Melchers / Bastiaan de Jong
06-40412105

Zaterdag 10:00 - 16:00 uur

Op afspraak

Ronde stenen molen; onderbouw cylindrisch, bovenbouw getailleerd gemetseld
inrichting

Eén koppel 17der en één koppel 16der blauwe stenen; twee regulateurs; sleepluiwerk; afschietwerk; twee op motorkracht aangedreven koppel stenen op een lagere zolder.

versieringen

Sierlijke baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'ANNO' '1832' en daaronder 't SLOT'

48 ijzeren rollen; kruirad
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Overbrengingsverhoudingen 1 : 6,67

Bremer ✉︎ 70 buiten 1964 1964 buiten aanw. 26,30
Pot ✉︎ ? binnen ? binnen 1987 26,45

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 223 1859 1879> aanw. 04,76

De gemeente Gouda is eigenaar vanaf 1962.

geschiedenis

In 1581 verleende het stadsbestuur om op het huidige molenerf een standerdmolen te bouwen op de fundamenten van het kort tevoren gesloopte kasteel van de Heeren van Ter Gouw.
De huidige molen is de derde molen op die plaats en werd gebouwd na afbranden van een achtkante stellingmolen op Paasdag 1831.

Sinds 1962 is de molen eigendom van de gemeente Gouda. Op dat moment was de molen al jaren buiten bedrijf en verkeerde in slechte staat. Zo was de stelling deels verdwenen en stonden de roeden vrijwel kaal.
In 1964 volgde een noodzakelijke, uitwendige, restauratie. Hierbij werd onder meer een nieuwe buitenroede gestoken, de oude was nog van hout.

Helaas doet de molen, ondanks de forse vlucht, door de smalle stenen romp maar vooral door de bomen in de onmiddellijke omgeving, vrij klein aan. Het probleem van de hoge bomen rond de molen is al meer dan 100 jaar oud, maar echt veel is er al die tijd niet veranderd.

De molen was in de loop van de 20ste eeuw geruime tijd aan het verzakken; in 2003 is de fundering daarom grondig herzien. Vervolgens stond de molen vanaf einde 2004 maandenlang in de steigers. DIt zou in de zomer van 2005 zijn afgerond, maar door tegenvallers aan metselwerk en stelling moest die datum worden verschoven. In de loop van 2005 is het nodige molenmakerswerk uitgevoerd; de staart is zelfs grotendeels vernieuwd toen de steiger nog rond de romp zat. Later is er ook aan het wiekenkruis gewerkt.

De bovenas moet, gezien de opschriften, afkomstig zijn van één van de molens van de Zuidplaspolder.

toelichting naam

Deze molen is, net als twee voorgangers, gebouwd op de restanten van het lang geleden afgebroken slot van Gouda.
Overigens werd deze molen ook wel - foutief - 'De Punt' genoemd, maar dat is alleen het adres, niet de naam van de molen!

wetenswaardigheden

Deze molen wordt door leden van de Vereniging van Goudse Molenaars bij toerbeurt in bedrijf gesteld.