Molen Nooit Gedacht, Eindewege ('s Heer Arendskerke)

Eindewege ('s Heer Arendskerke), Zeeland

Groot, de molen is van verre al te zien

Arendstraat 53
L. en K. Dorst

Eén koppel 17der blauwe en één koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk

versieringen

Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met in grote letters en cijfers de opschriften 'NOOIT GEDACHT' en '18 72'. Tussen de getallen in een paar korenaren.

Gevelsteen naast de zuid-ingang met de tekst:
DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR DIRK MEULENBERG DEN 3 JUNI 1872.

Engels met 24 rollen; kruirad
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Steenschijflopen 30 en 26 staven, steek 7,7 cm.
Overbrengingsverhoudingen 1 : 5,17 en 1 : 5,96

Binnenroede systeem Van Riet; buitenroede Oud-Hollands
Roede 550, Derckx
Derckx
wiekverbeteringen

Sinds 1956 heeft de binnenroede het systeem Van Riet. De buitenroede heeft nooit een wiekverbetering ondergaan.

De Prins van Oranje ✉︎ 808 1872 1872 aanw.

De Stichting Molen Nooit Gedacht is eigenaar sinds 1984; daarvoor was dat lange tijd C. Dorst.

geschiedenis

De huidige molen heeft een voorganger gehad: deze stond op circa 300 meter ten noordwesten van de Hervormde Kerk op een molenberg. Aan te nemen is, dat het ging om een standerdmolen. Die molen brandde in de vroege morgen van 26 maart 1872 af. De oorzaak van die brand is niet bekend.
Omdat die molen een schrik was voor alle passerende paarden was herbouw op dezelfde plek absoluut ondenkbaar (en zou ook in strijd met de toenmalige wettelijke bepalingen zijn geweest). Molenaar G. Meulenberg Dzn. liet vervolgens op een eigen stuk land de huidige molen bouwen.

In 1912 kreeg I.P. Meulenberg de Nooit Gedacht toebedeeld. In de aan de westzijde aangebouwde machinekamer plaatste hij een 20 PK benzinemotor. Vanwege een faillissement deed hij de molen ruim drie jaar later over aan P.W. Stoutjesdijk Azn. uit Stavenisse, die met een zuiggasmotor aan de slag ging.

In 1919 verving de nieuwe eigenaar L.A. Dorst de zuiggasmotor door een petroleummotor. In 1941 maakte die motor plaats voor een 27 PK elektromotor (welke in 1967, toen de molen al min of meer buiten bedrijf was, werd verwijderd). In een naburig pakhuis waren nog een kleine schoonmachine en mengketel met 3 PK elektromotor ondergebracht als aanvulling op het koppel 16der blauwe en kunststenen. De maalzolder moest deels verhoogd worden vanwege de hoge buil op de onderliggende verdieping.

In 1952 verwierf C.M.P. Dorst, die tot begin jaren zeventig beroepsmolenaar was, de molen.
In 1984 verkocht Dorst de Nooit Gedacht aan een speciaal voor de molen opgerichte stichting. Op dat moment verkeerde de molen al enige tijd in minder goede staat. In 1988 volgde een forse restauratie.

In 1996 werd vervolgens de aanbouw bij de inrijpoort verwijderd en in originele staat hersteld met een toegangsdeur met boograam erboven. De toogjes in de romp boven de ramen en deuren zijn gewit.

trivia

Tijdens herstelwerkzaamheden in 1987 bleken de schenkels van de stroomlijnneuzen (van het Van Rietsysteem) vervaardigd van prachtig fijnnervig Amerikaans grenen. Ze konden vrijwel geheel worden overgenomen op de nieuwe roede. Wat was het geval: de schinkels bleken in 1956 door Marien van Riet uit het middenstuk van de (afkomende) lange spruit te zijn gezaagd. 's Avonds thuis in Goes sleep Van Riet zijn handzaag, zodat die de volgende morgen weer helemaal scherp was. "Vakmanschap is meesterschap"!