Utrecht, Utrecht

Rijn en Zon

Foto van Rijn en Zon, Utrecht, Rob Pols (28-4-2016) | Database Nederlandse molens
© Rob Pols (28-4-2016)

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspanõlPortuguesePусский简体中文

Rijn en Zon

1913
1977
Stellingmolen
Ronde stenen molen
Korenmolen
Adelaarstraat 30
3514 CE Utrecht
X: 136389 Y: 456823
N 52.099342 O 5.115587
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Toon deze molen in Google Streetview
Utrecht
Utrecht
Utrecht
Gemeente Lauwerecht, sectie C, nr. 4688
Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht is eigenaar sinds 1974, daarvoor was dit vanaf de bouw de familie Korevaar.

Draaivaardig (zie 'Geschiedenis')
Vh. het malen van graan, thans niet in bedrijf.

Domineert het straatbeeld ter plekke; van grotere afstand ook niet onbelangrijk.

Jan Wilten
030-2717352

Zaterdag 9.00 - 13.00 uur.

Fietsroute in de buurt van Rijn en Zon via fietsnetwerk.nl
848
00237
 
Vaags
Groot Wesseldijk
Verbij

Rijn en Zon

Constructie

Constructie

Ronde stenen molen

Gedekt met dakleer

24,90 m.
Zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen op beide roeden

Vanaf de bouw in 1913 tot 1 maart 1949 had deze molen op beide roeden zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen. Toen was de zelfzwichting verdwenen... de voorzomen werden niet lang daarna verwijderd.
Bij de rehabilitatie van 1977 werd op beide roeden het systeem Fauël (fokwieken) met automatische (en met de hand te bedienen) remkleppen aangebracht. In 2014 heeft men dit systeem, in afwachting van verder herstel, verwijderd.
Sinds april 2016 heeft deze molen op beide roeden weer zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen.

Roeden etc.

Kantel uw mobiel om de tabellen helemaal te zien

Kruiwerk etc.

48 ijzeren rollen tussen stalen profielen op en onder resp. kruivloer en overring; kruirad
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok

Twee koppel 17der blauwe stenen (maalvaardig), één koppel 17der blauwe stenen (niet maalvaardig), één maalstoel met 1 koppel 14der massieve kunststenen, twee mengkuipen, twee graanreinigers en één bloembuil (afkomstig van "De Phoenix" te Ellewoutsdijk).

Bovenwiel 53 kammen
Bovenschijfloop 28 staven, steek 15,6 cm.
Spoorwiel 103 kammen
Steenschijflopen elk 30 staven, steek 8,42 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 6,50

van de stelling: 17,65 m.

Eenvoudige baard, blauw geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'ANNO' '1913' en - kleiner - daaronder '1977'.

Grote en uitbundig geverfde gevelsteen met de afbeelding van een boven water opkomende zon en daaronder de tekst:
"ANNO 1913
De Rijn en Zon een zuiver bron
met warme stralen
Tot Utrechts pronk belofte schonk
Om wel te malen.
Gesticht door JKorenvaar
MJ By Bouwkundige   H.v.d.L en Co. Stucadoors".

Fa. Kleinbussink, Apeldoorn (molenmakerswerk, 1913)
Molenmakerij Saendijck, Zaandijk (1977)

Rijn en Zon

Verwijzingen

Rijn en Zon

Geschiedenis

Geschiedenis

De voorganger van deze molen werd in 1745 op het Paardeveld, eveneens te Utrecht, gebouwd voor rekening van de heren Van Rhijn en Sonnenberg. De grote stenen walkorenmolen werd - naar hen - "Rijn en Son" genoemd.

Vanaf 1910 werden door de gemeente Utrecht plannen ontwikkeld die grote gevolgen zouden hebben voor de molens op het Paardenveld: zij moesten wijken voor een groenteveiling. De gemeente kocht ook de molen op, liet hem slopen en vervolgens aan de Adelaarstraat een nieuwe molen bouwen onder dezelfde naam. Hierbij zijn ook onderdelen van de in datzelfde jaar gesloopte walkorenmolen De Meyboom op het Paardeveld gebruikt.
Tijdens de bouw van de stenen romp ging de aannemer failliet en moest een ander het overnemen. Op dat moment was men ongeveer tot de stelling gevorderd. Het verschil in kwaliteit tussen het onderste en bovenste gedeelte van het metselwerk is aanzienlijk maar ook het onderste is niet best: de woning in de molen staat vanouds bekend als ‘lek’.
Het molenmakerswerk werd hierbij uitgevoerd door de fa. Kleinbussink uit Apeldoorn. De toen nog jonge Zeeuwse molenmaker Quist werkte bij dit bedrijf maar begon later in Nijmegen zijn eigen molenmakerij waarbij zelfzwichting een van zijn specialiteiten werd.

De Rijn en Zon was sinds de bouw van 1913 uitgerust met zelfzwichting en dat werd hem op 1 maart 1949 bijna fataal: molenaar Korevaar en zijn knecht kregen bij opkomende storm hun molen niet goed onder controle. Toen vervolgens de bezetketting brak (sommige bronnen stellen dat de kieft aan de staartbalk met daaraan de bezetketting afbrak) draaiden kap en wiekenkruis met de rug in de wind en sloegen de kleppen dicht. Er was geen houden meer aan: de molen ging achteruit aan de hol en kwam pas tot stilstand toen nagenoeg alle kleppen weggewaaid waren. De machteloze molenaars moesten (bepaald riskant!) volstaan met het smeren van de hals, om te voorkomen dat in de kap brand kon ontstaan. Intussen waren Adelaarstraat en omgeving inderhaast afgezet, omdat het 'kleppen regende'.

Nadat alles tot stilstand was gekomen, bleef een ontredderde molen met nagenoeg kale roeden achter. Binnen was ook veel kapot, zo waren alle kammen van het bovenwiel gebroken.
Herstel bleef uit, waarna de molen tientallen jaren statisch object bleef staan en ondertussen ook duidelijk in verval raakte. In de jaren '50 en later werd zelfs gesproken over afbraak: de molen ontsierde met zijn kale roeden de omgeving en zou, gezien zijn jonge bouwjaar 1913, geen historische waarde hebben. Ook waren er plannen om vanwege het toenemende verkeer enige straten anders aan te leggen en het makkelijker was als de molen daarbij niet in de weg stond. Zelfs werd gesuggereerd om deze molen te verplaatsen (hoe dat zou moeten was indertijd nog niet voor te stellen), maar uiteindelijk bleef hij gewoon staan.

Nadat de gemeente Utrecht de molen had aangekocht, kon men snel beginnen met een restauratie. Deze kwam ruwweg neer op een geheel nieuwe kap, roeden, stelling en zeer veel herstel aan het metselwerk. Op 29 juni 1977 ging de kap eraf, al vroeg in 1978 kon deze weer worden geplaatst en werkte men rustig verder. Op 5 juli 1979 volgde de officiële ingebruikname.
Niet alleen was deze molen weer geheel maalvaardig: het was toen helemaal de tijd voor ambachtelijk malen voor de warme bakker en thuisbakkers en deze stadsmolen, met veel potentiële klanten in de omgeving, kon hierin een bepalende rol spelen. Bovendien was onderin de molen vanouds een winkelruimte aanwezig. Een vrijwillig molenaar die van zijn hobby zijn beroep had gemaakt begon hier op 7 mei 1979, dus nog vóór de officiële opening, enthousiast een bedrijf.
Jaren later kwam aan het bestaan als productiemolen door diverse problemen een einde. Daarna draaide de molen nog regelmatig maar maalde nog slechts af en toe.

Begin 2011 volgde stilstand vanwege een gekraakt voeghout. De molenaar (niet dezelfde als die in 1979 daar begon) werkte daarna met een elektrisch aangedreven maalstoel. Herstel van het voeghout was voorzien voor de zomer dat jaar, maar intussen werd ook nagedacht over het wiekenkruis, meer in het bijzonder over reconstructie van de zelfzwichting. Men besloot tot het laatste: terugrestaureren naar de situatie tussen 1913 en 1949. Dus: het voeghout werd niet gerepareerd, alleen gingen de fokken eraf en bleef de molen een tijd met 'lege' ophekking staan.
In augustus 2015 werden de roeden kaalgezet, 17 augustus gestreken en daarna ging de kap van de molen, om niet ver van de molen op de grond te worden hersteld.
19 april 2016 werd de geheel herstelde kap geplaatst, direct gevolgd door nieuwe - gedeelde - roeden (die al in de werkplaats van zelfzwichting waren voorzien). De kleurstelling had men daarbij zoveel mogelijk teruggebracht naar die van vóór 1949. Kort daarna heeft men proefgemalen, maar toen bleek de zelfzwichting nog niet voldoende op orde.
Van beter afstellen van de zelfzwichting kwam het vervolgens niet, omdat deze molen, zoals vele andere in het land, in april 2017 stil werd gezet vanwege de problemen rond de gedeelde roeden.
De oplossing liet hier lang op zich wachten: pas in februari 2019 werden de gedeelde roeden gestreken en nieuwe gestoken. De zelfzwichting werd weer aangebracht en op 22 februari is een maalvaardige molen opgeleverd.
Ruim twee jaar later moet hierbij een kanttekening worden gemaakt: de zeeg in het wieksysteem (kleppen plus borden) is domweg te ondiep en ontwikkelt daardoor te weinig vermogen. Echt maalvaardig is deze molen dus nog altijd niet en vooralsnog kan er alleen worden gedraaid. Een oplossing is mogelijk de toepassing van, opnieuw, fokken in plaats van Oud-Hollandse voorzomen.


Rijn en Zon

Aanvullingen

Aanvullingen

De gevelsteen van de in 1912 afgebroken voorganger wordt bewaard in de tuin van het Centraal Museum Utrecht.

De hoogste molen van de provincie Utrecht.

Op de boeldag in 1912 werden alle niet bruikbare onderdelen van de Rhijn & Son verkocht. Molenaar Jaap Hoogendoorn uit Woerden kocht onder meer de spreekbuis (die zich nog steeds in de molen van Woerden bevindt), de oude penbalk en twee reservegangen palmhouten staven van de schijflopen. Deze laatste kocht molenaar/molenmaker Jan Wilten jaren later weer terug van de familie Hoogendoorn. Toen hij op de Rijn en Zon nieuwe schijflopen mocht maken heeft hij ze gecontroleerd en ze pasten inderdaad!

De voorganger van deze molen is in 1745 gebouwd voor rekening van de heren Van Rhijn en Sonnenberg. De naam, toentertijd gespeld als 'Rijn en Son' verwijst naar hen beiden. Na de (her)bouw in 1913 is dit vereenvoudigd tot 'Rijn en Zon'. De naam verwijst dus niet naar de Kromme Rijn, een rivier die in Utrecht haar einde vindt en overgaat in de Vecht.

Molenaarsadvertenties

Historische gegevens over molenaars van deze molen

In De Molenaar, 04-07-1900, pagina 3
Door molenaar Korevaar J.
biedt zich aan jong molenaar , ruim drie jaar bij het vak
In De Molenaar, 23-10-1903, pagina 2
Door molenaar Korevaar J.
gevraagd korenmolenaarsknecht
In De Molenaar, 12-04-1905, pagina 9
Door molenaar Korevaar J.
ingezonden brief ivm bestolen collega
Compilatie: Erik Stoop

Rijn en Zon

Historische foto's

Historische foto's

Eertijds naar molendatabase.nl ingezonden historische foto’s van deze molen.
Kijk op allemolens.nl voor historische foto’s en documenten van deze molen.
Vaags
Groot Wesseldijk
Verbij

Rijn en Zon

Actuele foto's

Rijn en Zon, Utrecht, De molen na bijna 8 maanden weer met kap en wieken. Rob van Wijngaarden (20-4-2016) | Database Nederlandse molens
© De molen na bijna 8 maanden weer met kap en wieken.
Rob van Wijngaarden (20-4-2016)
Rijn en Zon, Utrecht, Henk ten Bos (14-11-2018) | Database Nederlandse molens
© Henk ten Bos (14-11-2018)
Rijn en Zon, Utrecht, De kap wordt van de molen getakeldfoto: Tony Hop (17-8-2015) | Database Nederlandse molens
© De kap wordt van de molen getakeld
foto: Tony Hop (17-8-2015)
Rijn en Zon, Utrecht, Marcel Stroo (21-7-2013)De molen, hier nog met de oude ophekking en fokken met remkleppen.  | Database Nederlandse molens
© Marcel Stroo (21-7-2013)
De molen, hier nog met de oude ophekking en fokken met remkleppen.
Rijn en Zon, Utrecht, Foto's  Ton Koorevaar (3-6-2010). | Database Nederlandse molens
© Foto's Ton Koorevaar (3-6-2010).
Rijn en Zon, Utrecht, Rob Pols (28-4-2016)De molen in de eindfase van de restauratie van 2016, met - hier nog - gedeelde roeden. | Database Nederlandse molens
© Rob Pols (28-4-2016)
De molen in de eindfase van de restauratie van 2016, met - hier nog - gedeelde roeden.
Rijn en Zon, Utrecht, Rob Pols (22-7-2022)Het bedieningsmechanisme voor de zelfzwichting (eerder voor de bediening van de regelborden van het fokwieksysteem).  | Database Nederlandse molens
© Rob Pols (22-7-2022)
Het bedieningsmechanisme voor de zelfzwichting (eerder voor de bediening van de regelborden van het fokwieksysteem).
 

Draag zelf bij

    Tekst  
Stuur ons uw teksten over deze molen
  |   Stuur ons uw teksten over de motor in deze molen (indien van toepassing)
Vanwege migratie van de server is het even niet mogelijk om teksten in te sturen.
   
    Foto's  
Stuur uw foto's van deze molen (ook eventuele motor)
Vanwege migratie van de server is het even niet mogelijk om foto's in te sturen.