Molen Broekzijdse Molen, Abcoude

Abcoude, Utrecht

Pieter Zuijkerbuijk (6-5-2020)

Abcoude
De Ronde Venen, Utrecht
Gemeente Abcoude, sectie A, nr. 2553
landschappelijke waarde
Groot; fraai gelegen aan het Gein, al is Amsterdam-Zuidoost dichtbij en staan er ook nogal wat bomen

Gein Noord 41
1391 HA Abcoude
D.J.U. Niessen
0294-284429

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet; vijf velden zijn de onderste ca. 2 meter gedekt met gepotdekselde planken; de drie velden aan schepradzijde zijn grotendeels uitgevoerd in metselwerk.

IJzeren scheprad in de molen, Ø 6,58 m., breed 0,50 m. Woning in de molen.

Eenvoudige baard met het opschrift:
1641

48 ijzeren rollen; kruirad
Vlaamse vang; 5 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel.

Spleetwiek (dichtgemaakt) volgens Dekker op beide roeden
Straathof ✉︎ 220 binnen 2007 2009 binnen aanw. 26,06
Pot ✉︎ 1262? binnen 1881 1881? binnen 2009 26,06
wiekverbeteringen

Sinds 1952 heeft deze molen de 'spleetwiek' volgens Dekker gehad; eerst op beide roeden, later op één; inmiddels weer op beide. Dit omstreden systeem is destijds dichtgemaakt met windborden (en is dat nog steeds).

De Prins van Oranje ✉︎ ? ? aanw. 06,20
De Prins van Oranje ✉︎ 1263 1881 1881? aanw.

geschiedenis

De molen is in 1641 gebouwd als binnenkruier. Onbekend is wanneer de molen tot buitenkruier omgebouwd is. De kruikrammen in het boventafelement zijn in ieder geval nooit verwijderd: zij zitten er, vermoedelijk al heel lang zonder functie, nog steeds.

Tot 1980 bemaalde de molen de 317 ha. grote polder Broekzijds en loosde het water op het Gein. Al in 1968 was de molen van het waterschap Broekzijds in eigendom overgegaan naar de Stichting De Utrechtse Molens.

Na een aantal jaren in minder goede staat te hebben verkeerd, is in 2009 volop aan de molen gewerkt. Zo is toen de binnenroede vervangen.

De molen heeft een zeer bijzonder wieksysteem; vanaf 1952 op beide roeden, na een roedebreuk een tijdlang op één en sinds 2009 weer op beide roeden: de fokwiek volgens Dekker, vaak abusievelijk 'Half-Verdekkerd' genoemd. Deze rond 1950 door A.J. Dekker toegepaste wiekvorm, door hem 'spleetwiek' genoemd, werd vooral in Rijnland regelmatig toegepast, maar leverde moeilijkheden op met Ir. P.L. Fauël, die octrooi had op de rond 1945 door hem ontwikkelde fokwiek. Om die reden moesten vervolgens, op gerechtelijk bevel, de 'spleetwieken' worden voorzien van geheel dichte windborden, waardoor de fokwerking verdween en er slechts een stroomlijn overbleef.
Dit is de enige molen die dit verguisde systeem nog heeft.

Eind 2021 heeft men deze molen, net als vele andere van de SDUM, preventief stilgezet: onderzoek naar de kwaliteit van de roeden had problemen aangetoond. Een oplossing voor deze molen is nog niet op korte termijn voorzien.

Deze molen wordt vernoemd naar de polder die hij kan bemalen.