Molen Den Oord, Ommen

Ommen, Overijssel

Den Oordt 7
Willy Weijdeman / Cor Nijboer / Victor Reijs

Maart t/m oktober: woensdagmiddag en als de molen draait.

In de zaagschuur bevindt zich het Streekmuseum Ommen.

bijzonderheden

De molen maakt onderdeel uit van het Streekmuseum Ommen. Als het Streekmuseum open is kan de molen bezocht worden via het museum.

Houten zeskant, gedekt met riet, op houten onderbouw met aangebouwde schuren

Eén koppel 15der kunststenen; steenkraan.
Oude zaagmolen-krukas (sinds 2019) als opmaat naar de completering tot (koren- en) houtzaagmolen.

Eenvoudige baard, wit geverfd met rood afgebiesde krullen, met de jaartallen '1824' en '1991'

Voeghoutenkruiwerk; kruirad
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

Steenschijfloop 20 staven, steek 9,5 cm.

van de stelling 3,30 m.
Fransen ✉︎ g.n. binnen 1931 1931? binnen 1955? 19,30
wiekverbeteringen

Van 1946 tot 1949 had deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel (deze opleving duurde dus erg kort).
Bij de grote rehabilitatie van 1961 werd weer Oud-Hollandse ophekking aangebracht.

As 477, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje
✉︎ 477 1867 1946 aanw.

Draaivaardig

geschiedenis

Den Oord is een zeskante molen en was volgens overlevering afkomstig uit de Zaanstreek en in 1824 via Deventer in Ommen geplaatst.
Niet juist: die conclusie werd in toenemende mate al door molenkenners betwijfeld, vooral vanwege het hier toegepaste voeghoutenkruiwerk, iets wat volstrekt niet bij een Zaanse molen past (maar eerder bij een Groningse).
Sinds heel kort (2023) weet men meer: dendrochronologisch onderzoek (onderzoek naar de herkomst van het in de molen toegepaste hout) heeft uitgewezen dat het toegepaste hout van het zeskant rond 1824 moet zijn gekapt, ofwel: de molen is ter plekke nieuw gebouwd!
Wat niet nieuw is, is het binnenwerk: dat is, als uitkomst van hetzelfde onderzoek, duidelijk ouder.

Tot het einde van de 19e eeuw was dit uitsluitend een houtzaagmolen, daarna heeft men ook twee koppel maalstenen geplaatst.

In 1946 werd een gietijzeren as gestoken en kreeg de molen stroomlijnwieken. Evenwel duurde deze opleving zeer kort, want al in 1949 werden de hekkens verwijderd! In 1955 volgde zelfs onttakeling en stond de molen zo'n vijf jaar zonder roeden, staart en stelling.

In 1960/61 volgde een grote restauratie, naar idee en ontwerp van (romantiserend) architect Jan Jans. Het redde de molen van de ondergang maar ook ging erg veel verloren: zo heeft men het houtzaagwerk verwijderd, het balkengat gedempt en de schuren aan weerszijden meer volgens fantasie dan werkelijkheid gerealiseerd. Zeskant en kap behielden ondertussen wél grotendeels hun oude proporties.
De molenschuur kwam in gebruik als streekmuseum.

In de loop der jaren werd weer met de molen gedraaid, iets wat alle andere molens in Ommen ook gold.

Op 10 juli 2019 gebeurde iets bijzonders: die dag kreeg de molen een antieke krukas, afkomstig van de verdwenen houtzaagmolen De Haan te Franeker. Deze heeft men met behulp van een kraan via een luik in het zeskant naar binnen kunnen hijsen. De eerste, maar zeer belangrijke, stap naar reconstructie van deze molen als houtzaagmolen. De krukas was aangekocht door de Ommer molenaar Anton Wolters.

In het voorjaar van 2023 klonken de plannen om deze molen als houtzaagmolen te reconstrueren steeds luider. Het Historisch Museum Ommen heeft inmiddels de molen verlaten en de eerste werkzaamheden in de vroegere zaagschuur zijn begonnen.

Eén van de acht zeskante molens van Nederland.