Molen De Besthmenermolen, Ommen

Ommen, Overijssel

Gemeente Ambt-Ommen, sectie F, nr. 3830
Niet onbelangrijk maar wordt verminderd door beplantingen

Hammerweg 59a
Luuk Vogelzang / Simon van Kampen

bijzonderheden
Mei - medio sept. op zat. en zondagmiddag is een gids aanwezig. Woe en 1e zat. v.d. maand van 13.30-1630.

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen voet
inrichting

Eén koppel 17der blauwe stenen en één koppel 15der kunststenen (incompleet); kammenluiwerk met gaffelwiel

Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met de jaartallen '1862' en '1995'

Neutenkruiwerk; kruirad
Vlaamse blokvang uit zes stukken; vangbalk met haak; vangstok

Bovenwiel 63 kammen, steek 10,9 cm;
Bovenbonkelaar 34 kammen;
Spoorwiel 105 kammen, steek 8.3 cm;
Steenschijfloop 36 staven;
Overbrengingsverhouding 1 : 5.4

Luiwiel 33 kammen; luias 17 kammen

Fransen ✉︎ g.n. binnen 1927 1940> binnen? 1981 21,00

Op deze molen is nooit een wiekverbetering toepgepast.

Schretlen & Co, D.A. ✉︎ 204 1886 aanw. 06,00

?? (1862) Fa. Groot Roessink, Voorst (1995) Bertus Dijkstra, Sloten (2009)
geschiedenis

Er waren twee voorgangers in de buurtschap Eerde en er werd dan ook wel gespoken over 'de Eerder molen'. De eerste molen wordt al in 1583 genoemd, ongetwijfeld een standerdmolen. Op 12 december 1747 waaide deze om.

De tweede molen werd in 1748 gebouwd, niet op dezelfde plaats maar meer richting Besthem. In 1861 verbrandde er in de buurt van Ommen een molen, aan te nemen de voorganger van de huidige.
De Dordrechtsche Courant van 10-09-1861 bericht hierover: "In dienzelfden [vrijdag 6 sept.] avond is door het onweder in de gemeente Ambt Ommen een molen in de asch gelegd". Om wat voor type molen het ging, is niet bekend.

De huidige molen werd in 1862 gebouwd en weer op een andere plaats: die locatie, de huidige dus, was voor de boeren beter met paard en wagen bereikbaar.
Rond 1950 was de Besthemer molen voor het laatst op windkracht in bedrijf; daarna raakte hij sterk in verval, tot er tenslotte een ruïne over was. Daarbij was de molen door de omringde begroeiing geheel en al uit het zicht verdwenen.

Bij de zeer omvangrijke restauratie van 1995 werd de molen alleen draaivaardig opgeknapt. Er werd geen binnenwerk meer aangebracht, al lagen er nog altijd enige los bewaarde molenstenen. In de gemeente Ommen gingen er namelijk stemmen op om van herstel van het binnenwerk af te zien en niet zonder reden: ervaringen met de molen van Vilsteren, die wel maalvaardig werd gemaakt maar waar vervolgens een speciaal opgezet project failliet ging, hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen.

Begin 2004 zag het er echter toch naar uit, dat deze molen maalvaardig zou worden gemaakt en in de zomer van 2009 werd hiermee serieus begonnen.
In 2010 werd de molen met één koppel 17der blauwe stenen maalvaardig opgeleverd. De loper was in de molen bewaard gebleven en is opgedikt met beton; de ligger was uit de molen afkomstig maar lag bij molen "Den Oord" en deed daar dienst als 'tafeltje'. Er is ook  een koppel 15der stenen aanwezig maar dat is niet gerestaureerd.