Molen Poldermolen E, Stompetoren

Stompetoren, Noord-Holland

Bijzonder groot

Noordervaart 105
1841 GA Stompetoren
Arie Butterman

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken

Houten vijzel Ø 1,85 m. met drie gangen.
Woning in de molen.

Rollenkruiwerk; 56 houten rollen. Binnenkruirad met 16 spaken.
Stutvang; 3 vaste stukken. Vangbalk met duim, vangstok. Pal.

Onderbonkelaar 27 kammen
Vijzelwiel 31 kammen, steek 16 cm.

Bremer ✉︎ 112 binnen 1966 1966? binnen 2023 25,00
Pot ✉︎ 923 buiten 1875 >1886 buiten 2003 25,00

De Prins van Oranje ✉︎ 1056 1876 1876? aanw.

eigendomshistorie

De Schermer Molens Stichting is eigenaar sinds 1-01-2014, daarvoor was dat de Stichting Schermer Molens sinds 1964, daarvoor het Waterschap de Schermeer.

geschiedenis

Deze molen werd in 1634 gebouwd als ondermolen van een driegang, die zich bevond tussen Oterleek en Rustenburg, maar kreeg al in 1635 zijn definitieve, huidige, locatie. Ook de andere molens van deze driegang werden in die tijd verplaatst.
Dit kwam vaak voor: bij droogmakerijen was het zaak, een waterplas zo snel mogelijk leeg te malen. Als eenmaal 'de bodem in zicht' was, werden de molens vaak weer verplaatst naar diepere gedeelten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat in de Schermer tijdens de feitelijke droogmaking vrijwel alle thans nog aanwezige molens eerst elders hebben gefunctioneerd, voordat zij hun huidge plaats kregen.

Deze molen bemaalde vanaf 1635 de 332 ha. grote polder E van de Schermer op de Noordervaart, die deel uitmaakt van de Schermerbinnenboezem. De molen werd in de tweede helft van de 19e eeuw vervijzeld en in 1929 buiten bedrijf gesteld.

In de jaren erna is de molen als woning in gebruik gebleven. In de loop van de jaren '70 van de 20ste eeuw volgde, onder invloed van vrijwillig molenaarschap het draaivaardig maken. Sindsdien is de molen veelvuldig aan het draaien gebracht.

In het voorjaar van 2002 werd bekend dat een subsidie is toegewezen door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het VSB-fonds, bestemd voor het restaureren van alle 11 molens van de Schermer. Voor Poldermolen E betekende dit het volgende: een nieuwe houten vijzel, vijzelwiel, wachtdeur, kroosbrug, nieuwe buitenroede, vijf velden nieuw riet, windpeluw vervangen, een hek om de molen geplaatst en de waterlopen gerestaureerd. De vijzelkom is in verband met de verlaagde polderpeil verdiept zodat de vijzel goed in het water staat. Inmiddels is ook de verbinding naar de Noordervaart in ere hersteld, zodat de molen als vanouds op de Schermer-binnenboezem kan uitmalen.

De in april 2003 gestoken nieuwe buitenroede verving een zeer oude Potroede, nr. 923 (ca. 1876), die waarschijnlijk uit de Beemster afkomstig is; in de Beemster hadden de roeden een iets grotere hekafstand dan in de Schermer. Deze oude roede wordt thans los bewaard bij de museummolen aan de Noordervaart.

In 2022 bleek ook de binnenroede aan vervanging toe. In april 2023 arriveerde een nieuwe roede bij de molenmaker. Op 26 oktober dat jaar werd de oude roede gestreken en meteen de nieuwe gestoken. Enige weken later was de het wiekenkruis weer opgehekt en de molen weer maalvaardig.

De molen wordt aangeduid naar de polderafdeling die hij kan bemalen.