Molen Strijkmolen I, Rustenburg

Rustenburg, Noord-Holland

Gemeente Schermer, sectie L, nr. 281
Bijzonder groot

1842 EL Oterleek
Robin Oudhuis

romp
Grenen achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.

Houten vijzel Ø 2,28 m. met drie gangen.
Woning in de molen.

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift

Rollenkruiwerk; 63 iepen rollen. Binnenkruirad met 12 spaken.
vang
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met klos; vangstok. Scharnierende stut tegen achteruitlopen.

Bovenschijfloop 23 staven, steek 16 cm.
Onderbonkelaar 30 kammen
Vijzelwiel 33 kammen

Bremer ✉︎ 125 binnen 1968 1968? binnen 2021 24,50
Bremer ✉︎ 124 buiten 1968 1968? buiten 2021 24,50

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 297 1864 1864? aanw.

eigendomshistorie

De Schermer Molens Stichting is eigenaar sinds 1-01-2014, daarvoor was dat de Stichting Schermer Molens sinds 10-03-2000, daarvoor de Provincie Noord-Holland sinds 1941.

geschiedenis

Strijkmolen I werd in 1864 gebouwd. Hij verving een molen die in de nacht van 4 op 5 februari 1863 door blikseminslag verbrandde. Die voorganger was in 1843 als vijzelmolen gebouwd, nadat een andere voorganger in 1826 was verbrand. Tussen 1826 en 1843, 17 jaar lang, was er dus geen Strijkmolen I.
De allereerste strijkmolen hier dateerde, met de nog aanwezige buurmolens, uit 1627.

Deze molen heeft, net als alle andere strijkmolens van Oudorp en Rustenburg, na 1941 voornamelijk stilgestaan. Rond 2000 is, op initiatief van enige Schermermolenaars en met veel medewerking van de bewoners, begonnen met verbetering van de omgeving van de strijkmolens van Rustenburg door het kappen en snoeien van tientallen bomen en struiken. Daarna heeft men het gaande werk in de kap geinspecteerd en weer draaivaardig gemaakt.
De kolk aan de zuidkant (de oude Schermerboezem) is bij deze drie strijkmolens van Rustenburg weer opengegraven en geeft een mooie indruk hoe het vroeger moet zijn geweest.

Op 30 oktober 2018 begon men met het vervangen van het uit 1960 daterende rietdek (dat na bijna 60 jaar hard aan vernieuwing toe was). Men zat niet stil en nog voor Kerstmis 2018 had Strijkmolen I een geheel nieuwe jas.

In 2021 begon echt een nieuw leven voor deze molen: hij moest geheel maalvaardig worden, want hier inhield: completering van het binnenwerk, waterlopen hersteld mét nieuwe vijzel en het gehele wiekenkruis vernieuwd.  Op 12 oktober 2021 gingen beide oude gelaste roeden, na 53 jaar, eruit.

Begin juni 2022 waren beide waterlopen uitgegraven en hersteld en de houten (bilinga) vijzel geplaatst. Ook de woning in de molen was al grondig onderhanden genomen. Niet veel later was het gangwerk afgewerkt, met onder meer nieuwe kammen.
Op 27 september 2022 stak men de nieuwe geklonken roeden en op 5 oktober gaf deze molen voor het eerst sinds 1941 weer water.

N.B. Een uitvoeriger verhaal over opkomst, ondergang en opleving van de strijkmolens is te lezen bij Strijkmolen E.

De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een letter.

trivia

Deze molen kreeg pas zeer laat een eigen, uniek, monumentennummer. Ongetwijfeld heeft dit te maken met het feit, dat deze molen met de twee buurmolens onder één nummer werd opgenomen in de Noord-Hollandse moleninventaris van 1964.