Molen De Veer, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Piet Glasbergen (20-3-2018)

Haarlem
Penningsveer
Gemeente Haarlem, sectie N, nr. 1367
landschappelijke waarde
Betrekkelijk onbelangrijk geworden: de omgeving wordt steeds minder aantrekkelijk door oneigenlijke beplanting e.d.. Ook werkt een grote zendmast op korte afstand sterk verkleinend.

Penningsveer A35
2031 AP Haarlem
Henk Derks
023-5518182

Van 1 april tot 1 oktober in principe iedere zondagen en daarnaast op afspraak.

Dit kan op afspraak.

fietsroute in de buurt van De Veer via fietsnetwerk.nl

romp
Grenen achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met groen geverfde gepotdekselde planken.

Stalen vijzel sinds 1938; daarvoor een houten.
Woning in de molen (niet in gebruik)

versieringen
Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met in schrijfletters het (foutieve) opschrift 'Anno 1701'.

Op de windpeluw een bordje met daarop de naam 'De Veer'.
Rollenkruiwerk; 40 houten rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Bovenbonkelaar 29 kammen, conisch
Onderbonkelaar 40 kammen
Vijzelwiel 33 kammen, conisch

Binnenroede systeem Fauël met steekborden; buitenroede Oud-Hollands
wiekverbeteringen

Deze molen heeft vanaf de bouw in 2002 op de binnenroede het systeem Fauël (fokwieken) met steekborden. De buitenroede is Oud-Hollands opgehekt.
De verbrande voorganger (1701 - 1998) had nooit een wiekverbetering ondergaan.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 86 2000 2001 aanw.

Fa. Poland (Oterleek) 2001
eigendomshistorie

Het Recreatieschap Spaarnwoude is vanaf de bouw eigenaar van deze molen (en was dat ook van de verbrande voorganger).

geschiedenis

De molen van de Veer- en Waarderpolder is een in 2001/2002 gebouwde achtkante bovenkruier en opvolger van een in 1701 gebouwde en in 1998 verbrande voorganger.

In de vroege ochtend van zondag 3 mei 1998 werd De Veer door vandalen in brand gestoken. De molen was op dat moment tijdelijk niet bewoond en dat werd hem vermoedelijk fataal.

Plannen voor herbouw kwamen betrekkelijk snel van de grond en in 2001 werd daadwerkelijk begonnen. Hoewel de oude molen de brand staande had overleefd, bleek van de gehele bovenbouw niets meer bruikbaar. Uiteindelijk stond er in de loop van 2002 een geheel nieuwe molen. Die ging vervolgens weer geregeld draaien.

Helaas is het landschap rond de molen nog steeds aan het verloederen én de molen is, net als zijn voorganger, niet maalvaardig gemaakt. Wél draaide de molen vanaf 2003 weer.

Inmiddels is de uit 1938 daterende vijzel weer in orde gebracht wat hier wil zeggen: het onderlager is in goede staat maar de beschoeping is grotendeels verdwenen. De werking van de molenvijzel kan dus wel worden getoond, al is het waterverzet heel gering.

Het dagelijks beheer van de molen is inmiddels in handen van de Stichting Molens Zuid-Kennemerland.

toelichting naam

De molen wordt sinds jaar en dag 'De Veer' genoemd, hetgeen op zich niet helemaal juist is: omdat de voorganger van deze molen gebouwd werd voor bemaling van de Veerpolder, is de aanduiding 'Veermolen' feitelijk beter.