Menningweermolen
1843 KE Grootschermer
N 52.587399 O 4.839748
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Toon deze molen in Google Streetview
Bijzonder groot
Niet te bezichtigen
Bijzonder groot
Niet te bezichtigen
Grenen achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geverfde gepotdekselde planken.
Gedekt met riet
Sinds de completering tot maalvaardige molen in 1988 is deze molen uitgerust met het systeem Fauël (fokwieken) met steekborden. Daarvoor had deze molen geen wiekverbetering ondergaan.
|
Stalen vijzel, Ø 1,20 m. met licht en zwaar werk.
Woning in de molen
Bovenwiel 46 kammen
Bovenbonkelaar 19 kammen, steek 15 cm.
Onderbonkelaar 23 / 35 kammen (licht en zwaar werk)
Vijzelwiel 36 kammen
Overbrengingsverhouding resp. 1 : 1,55 / 1 : 2,35.
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift
De Menningweermolen is een achtkante binnenkruier en is gebouwd in 1888 en bemaalde vroeger de 135 ha grote polder Menningweer op de Schermerboezem. Sinds 1985 kan de molen de Eilandspolder bemalen, waarmee de polder Menningweer gemeengelegd is.
De eerste twee poldermolens van Schermereiland werden gebouwd in 1542. Eén van deze molens werd geplaatst aan de Menningweerdijk, ter plaatse van de huidige molen.
Op een in 1633 gemeten kaart staat hier een wipmolentje getekend. Niet lang daarna moet deze echter zijn vervangen, want een van 1648 daterende kaart van de Noordermeer met omgeving toont op deze plaats een binnenkruier. Ook op een in 1680 uitgegeven kaart is De Menningweermolen zo aangegeven.
Oorspronkelijk was de Menningweerpolder als buitenpolder tegen de omringdijk van bet Schermereiland gelegen. Na de watersnood van 1825 is hij op zekere voorwaarden binnen de Eilandspolder getrokken en is zijn buitenkade verzwaard tot de afmetingen van de omringdijk van laatstgenoemde polder. De polder bleef echter zijn eigen bemaling houden.
In 1863 werd die verzorgd door een schepradmolen met een vlucht van 21,68 m. Het was waarschijnlijk deze molen die in 1888 door blikseminslag verbrandde.
Vervolgens werd een nieuwe vijzelmolen, de huidige, gebouwd door Jacob Molenaar, timmerman-molenmaker te Groot-Schermer.
Deze molen bleef in bedrijf tot september 1931. Vanaf dat moment loosde de polder het water op de aangrenzende en nagenoeg hetzelfde peil gelegen Eilandspolder.
In 1953 werden een deel van het gaande werk verwijderd en de waterlopen gedempt. De molen bleef slechts als woning in gebruik.
Vijfendertig jaar later werd de klok teruggezet: de molen werd weer geheel maalvaardig gemaakt en is sindsdien ook geregeld in bedrijf.
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen (inmiddels is de polder opgegaan in een groter waterschap).
Tekst | | Stuur ons uw teksten over de motor in deze molen (indien van toepassing) |
Foto's |