Molen Groetermolen, Groet / Schoorl

Groet / Schoorl, Noord-Holland

Gemeente Schoorl, sectie F, nr. 61

Hargerweg 12
1871 PJ Schoorl
J. van den Broek

romp
Grenen achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geverfde gepotdekselde planken.

Stalen vijzel Ø 1,40 m., woning in de molen

Zeer eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift

Rollenkruiwerk; 48 houten rollen. Binnenkruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

Onderbonkelaar 32 kammen
Vijzelwiel 34 kammen, steek 12,8 cm.

Derckx ✉︎ 534 binnen 1986 1986 binnen 2019 21,50
Pot ✉︎ 596 buiten 1870 buiten 1986 21,50
Pot ✉︎ ? binnen ? binnen 1986 21,50
wiekverbeteringen

Na het vernieuwen van beide roeden in 1986 is het systeem Fauël (fokwieken) met remkleppen en steekborden aangebracht. Daarvoor was de molen altijd Oud-Hollands opgehekt. Na reparaties aan de roeden in 2011 zijn de fokken vernieuwd en alleen nog voorzien van steekborden.
Na de roedebreuk van eind 2018 heeft men besloten de nieuwe roeden weer Oud-Hollands op te hekken: de fokken keerden niet terug.

De Prins van Oranje ✉︎ 1137 1877 1890 aanw.

A. Latenstein, Zaandam (1890)
geschiedenis

De Groetermolen is een in 1890 gebouwde achtkante binnenkruier, dit nadat zijn voorganger in de nacht van 4 oktober 1889 na blikseminslag was afgebrand.

Zeer lang werd de 220 ha. grote Groeterpolder uitsluitend op windkracht bemalen, tot dat in 1977 afgelopen leek: toen werd in de achterwaterloop een elektrische pomp geplaatst, waarna de molen als maalwerktuig erg op de achtergrond raakte en zelfs lange tijd stil moest staan.
Later werd de bemaling gewijzigd waardoor ook de windkracht weer kon worden benut.
Tegenwoordig wordt de polder zowel door het elektrisch gemaal als de molen bemalen.

In 2011/2012 is de woning in de molen nagenoeg geheel vernieuwd, ook is toen een nieuwe vijzel geplaatst. In oktober 2015 is de taatspot onder de koningspil vervangen.
Wegens voortdurend warmlopen van hals- en pensteen is in oktober 2016 de halssteen vervangen en de pensteen opnieuw gesteld. Bij die gelegenheid is ook een vangstuk vervangen en zijn rotte plekken in de vorstdelen gerepareerd.

Op 30 december 2018 brak 's middags tijdens het malen de buitenroede. De roede, die was blijven hangen, heeft men dezelfde dag verwijderd. Vrijwel meteen is toen ook besloten, de binnenroede te vervangen. Deze laatste werd op 2 januari 2019 gestreken.  Daarmee was deze molen dus voor enige tijd uitgemalen.
Nieuwe roeden heeft men in maart 2019 besteld en herstel was daarmee een kwestie van enkele maanden. Intussen heeft men al eerder gepland onderhoud, drie velden nieuw riet op het achtkant, voeg-, schilders- en ook nog divers molenmakerswerk, uitgevoerd.
De nieuwe roeden zijn op 12 juni 2019 gestoken en eind juni was de molen alweer draaiend te zien. De fokken zijn bij deze gelegenheid komen te vervallen: de molen is net als vóór 1986 Oud-Hollands opgehekt en teruggebracht naar de kleurstelling van omstreeks 1942.

Deze molen wordt vernoemd naar de polder die hij kan bemalen.