Molen Jacobus, Vessem

Vessem, Noord-Brabant

Vessem
Eersel, Noord-Brabant
Gemeente Vessem, sectie B, nr. 2207
1 (slecht)
landschappelijke waarde
Deze zeer grote molen wordt helaas sterk gedomineerd door bomen. Hierdoor ook bewegingsbelemmering (zie 'Geschiedenis').

Wilhelminalaan 18
5512 BK Vessem
René van Tiggelen / Maurice van Hoven
040-2527233 of 06-13469891

Zaterdag 10.00-16.00 uur en op afspraak

fietsroute in de buurt van Jacobus via fietsnetwerk.nl

inrichting

Eén koppel 17der blauwe en één koppel 16der kunststenen; buil; sleepluiwerk. Verder twee elektrisch aangedreven 'boerenmolens' in de toog van de molenbelt.

Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften:
'Jacobus' en '18 93'.

Engels, kruilier
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel.

Steenschijflopen 31 en 30 staven, steek 9,5 cm.
Overbrengingsverhoudingen 1 : 5,44 en 1 : 5,62

Schuitema ✉︎ g.n. buiten 1969 1969 buiten aanw. 28,00
Schuitema ✉︎ g.n. binnen 1969 1969 binnen aanw. 28,00

As 164, Enthoven & Co, L.I.
Enthoven & Co, L.I.
✉︎ 164 1857 1893? aanw. 04,30

Antonius van Himbergen, Eindhoven (1893)
eigendomshistorie

Sinds 1955 is deze molen in handen van een gemeente, daarvoor was het eigendom steeds van de familie Peeters.

geschiedenis

Deze molen werd in opdracht van Jacobus Peeters gebouwd door molenmaker Van Himbergen uit Woensel (Eindhoven) als opvolger van een in 1839 gebouwde en in 1893 afgebrande achtkante koren- en oliemolen. Het werd een, met 28 meter vlucht, zeer grote molen.
Bij deze bouw moet, net als bij de datzelfde jaar gebouwde korenmolen "Wilhelmina" te Dongen, gebruik zijn gemaakt van onderdelen van een molen van de in 1893 verdwenen 'Aargang' nabij Ter Aar (ZH). Dit was de oostelijke viergang en op dat moment de enige nog overgebleven molengroep van de zeer grote Vierambachtpolder. De bovenas van Vessem lijkt afkomstig van molen nr. 9, ofwel de bovenmolen van die gang.

In 1955 werd de molen door de toenmalige gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel aangekocht van de weduwe Peeters-Van der Ven.

In 1969 en 1986 werden restauraties uitgevoerd. Bij het herstel van 1969 werden de kap grondig hersteld en nieuwe roeden gestoken. Maar pas in 1986 werd de situatie zodanig, dat weer van een draaivaardige molen kon worden gesproken. Toen ook werd deze voorheen naamloze molen 'Jacobus' gedoopt.
De molen is tegenwoordig in beheer bij de stichting De Vessemse Molen.

Helaas heeft deze zeer grote molen een evengroot probleem: een forse beuk die veel te dicht bij de molen staat - en niet mag worden verwijderd(!) - maakt draaien op Z en ZO onmogelijk.

toelichting naam

Deze molen heeft drie molenaars gehad die allen Jacobus Peeters heetten. De naam "Jacobus" werd bij de voltooiing van de restauratie van 1986 van deze altijd naamloze molen dan ook passend bevonden.

Qua vlucht de grootste korenmolen van Nederland.