Molen De Korenbloem, Oploo

Oploo, Noord-Brabant

Jan van Riet / Sabine Hillebrecht

Zaterdag 9.00 - 12.00 uur en op afspraak

Meelproducten

AKG lid

romp
Kast wit geverfd met brede groene bies. De flanken zijn voorzien van een antieke reclame, naar de vroegere eigenaren. Borst gedekt met schaliën. Standerd ook gedekt met schaliën.
Gedekt met schaliën

Eén koppel 17der kunststenen; kammenluiwerk

Achterop de kast, onder het luikapje is de naam 'De Korenbloem' geverfd.

De zijwanden van de kast zijn voorzien van een groene zespuntige ster en een antieke reclame.

Zetelkruiwerk, kruihaspel
Vlaamse vang, vangbalk met haak; binnenvangstok

Bovenwiel (tandkrans trapzijde) 75 kammen
Steenschijfloop 14 staven, steek 11,7 cm.

Bovenwiel (tandkrans borstzijde) 66 kammen, steek 12,4 cm.
Rest maalwerk niet meer aanwezig

Roede 1602, Pot
✉︎ 1602 binnen 1890 1925 binnen 2017 26,50
Fransen ✉︎ g.n. binnen 1902 1902? binnen 1925 26,00

Mercx ✉︎ g.n. ? aanw. 05,35

In 1843 te Oploo neergezet na eerder in Den Bosch en St. Michielsgestel te hebben gestaan.

eigendomshistorie

De gemeente Land van Cuijk is eigenaar sinds 1-1-2022, daarvoor was dat de toen opgeheven gemeente St. Anthonis.

geschiedenis

Dit is een zeer oude standerdmolen die, voordat hij naar Oploo werd verplaatst, nog twee andere locaties had, namelijk 's Hertogenbosch en Sint Michielsgestel.

Vóór 1663 stond deze molen te 's Hertogenbosch. Nog niet helemaal duidelijk is, welke van de diverse standerdmolens aldaar het precies is geweest. Rond 1663 heeft men de molen verplaatst naar Halder bij Sint-Michielsgestel, alwaar hij in 1843 een opvolger kreeg in de vorm van een ronde stenen beltmolen: door de nog altijd bestaande molen op de Genenberg.

Peter Peters liet te St. Michielsgestel zowel de nieuwe molen bouwen als de afkomende standerdmolen naar Oploo verplaatsen. De witte stenen molen die getekend staat op één van de stuifschotten van de maalbak kan met zekerheid worden thuisgebracht als 'de molen op de Genenberg'.
Dit onderdeel van het verleden van deze standerdmolen is inmiddels bekend maar nog onvoldoende op zijn waarde geschat.

In Oploo bleef De Korenbloem tot 1952 in gebruik bij de molenaars Rutten. In 1966 volgde restauratie en kwam de molen via een erfpachtconstructie in bezit van de toenmalige gemeente Oploo. Later werd die volledig eigenaar.

De restauratie van 1966 veranderde nogal wat aan het uiterlijk van de molen: tot die tijd was de kast wit geverfd met groene rand (vgl. Uden). De spruit, schoren, trap- en hangbomen groen met witte uiteinden. Het hek van de galerij was groen met witte toppen en rode verticale stijltjes.
Onder de luikap stond in zwarte letters geschilderd "KORENBLOEM". De staartbalk (een stuk van een oude roede) was zwart geteerd. Op de zijkanten van de kast stond een zespuntige deels rood deels groen geschilderde ster, omringd door de reclameletters "P. Rutten's ochtendvoer". Het stormeind was bekleed met gepotdekselde planken in visgraatverband, de borstnaald en windpeluw wit. De paraplu of onderbouw was gedekt met dakleer. De roeden hadden witte boorden bij de as.

De beide Potroeden zijn afkomstig van de in 1924 onttakelde stellingmolen van de Polder Rozendaal te Haastrecht (min of meer een 'zusje' van de nog bestaande molen van de Polder Beneden-Haastrecht) en hier waarschijnlijk in 1925 gestoken. In dat jaar brak namelijk bij de standermolen een ijzeren roede (die dus vervangen moest worden).

In het najaar van 2016 moest men deze molen stilzetten: dit vooral vanweg grote gebreken aan de ophanging van de standerd en de zetel. Kruien werd een steeds groter probleem. Bovendien moesten beide roeden worden nagekeken en mogelijk vervangen.
Op 26 januari 2017 werden beide roeden gestreken om te worden gerepareerd, vervangen bleek niet nodig. 6 juli 2017 heeft men ze opnieuw gestoken. Inmiddels zijn ook voldoende maatregelen genomen om standerd en kast recht te zetten: de molen is weer op normale wijze te kruien.

In de zomer van 2021 is men, nadat hierover al enige tijd geleden overeenstemming was bereikt, begonnen met het schilderen van deze molen in de oude, historische kleuren met reclame!