Molen De Lelie, Leur

Leur, Noord-Brabant

4871 CK Etten-Leur
Jan van der Reijt / Fer van Bergen / Ger Alblas / Corné van Ginneken / Harold Mossinkoff

Woensdag en zaterdag 12:00 - 16:00 uur en op afspraak.

Allerlei soorten meelproducten; bijna alle producten zijn lokaal geteelde graansoorten.

informatie voor scholen

Scholenbezoek is mogelijk via www.koepel-etten-leur.nl Daar vind u hoe aan te melden en een lesprogramma over de molen.

Eén koppel 17der kunststenen; buil (2016); sleepluiwerk

versieringen

Aardige baard, wit geverfd, donkergroen afgebiesd, met de opschriften '1804' en '1998' en 'De Lelie'; daarnaast nog enige sterren.

Engels. Kruirad.
Vlaamse vang; 5 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Steenschijfloop 30 staven

Roede 857, Derckx
Derckx
Roede 856, Derckx
Derckx

Deze molen heeft bij de herbouw geen wiekverbetering gekregen

As 69, Gieterij Hardinxveld
Gieterij Hardinxveld
✉︎ 69 1996 1998 aanw. 05,08

onderbouw deels 1801

Fa. Straver, Almkerk (1998)
geschiedenis

Deze molen werd in 1801 gebouwd door molenmaker Carolus Oomen uit Princenhage en ingericht als schorsmolen.
Enkele jaren later was dit ook een korenmolen. Opdrachtgever daartoe was Bartholomeus van Oerle, afkomstig van de molen van Standdaarbuiten.

De nog vrij jonge molen brandde in 1833 af. Wat overbleef was een uitgebrande ruïne. Herbouw volgde in 1834 door de Leurse molenmaker Wouter van Rijmenam.

Zoals bij zovele andere molens het geval was, werd de windkracht aan het begin van de jaren twintig van de 20e eeuw niet langer benut De molen werd vervolgens onttakeld.
In de overgebleven romp was sindsdien een motormaalderij gevestigd. Op 20 januari 1937 brandde deze uit, nadat de molenaar de ruwoliemotor in bedrijf wilde stellen. De combinatie van een brandende lamp met uitstromende benzine zorgde voor een vooralsnog fatale brand.
De resterende romp werd in 1956 afgeknot, waarna slechts de onderste meters resteerden.

In 1986 bracht de toenmalige burgemeester van Etten-Leur, Frank Houben, naar aanleiding van een manifestatie de herbouw van de molen ter sprake. De Stichting Adriaan van Bergen, vernoemd naar de beroemde schipper van het turfschip van Breda in 1590, riep vervolgens de commissie Herbouw Molen De Lelie, de latere Stichting Molen De Lelie, tot leven. Eigenaar en oud-beroepsmolenaar Martinus Augustijn stortte een startkapitaal en de fondsenwerving werd in gang gezet om de benodigde ƒ 900.000,-- te verwerven voor een gefaseerde herbouw.
In oktober 1993 startte het Werkvoorzieningschap met het herstel van de molenromp, waarna een jaar later een gedenksteen in de onderbouw werd geplaatst. Na het storten van een zware betonnen ring op de onderbouw werd de molenromp verder opgemetseld tot 20 meter hoogte en eind 1995 een noodkap geplaatst.

25 september 1998 werd de toen geheel gecompleteerde molen door oud-burgemeester Frank Houben, inmiddels Commissaris der Koningin van Noord-Brabant, officieel in gebruik gesteld.
Binnen 10 jaar werd hier een restauratieproject van circa ƒ 1,5 miljoen gerealiseerd dankzij veel zelfwerkzaamheid en steun van tientallen sponsors.

In 2019 en 2020 vernieuwden leden van de maalploeg in eigen beheer grote delen van de stelling. Dit terwijl de molen intussen zoveel mogelijk draaivaardig bleef.

De molen draait regelmatig waarbij soms wordt gemalen.