Molen Germania, Thesinge

Thesinge, Groningen

050-302 2242 (contactpersoon J. Mollema)

fietsroute in de buurt van Germania via fietsnetwerk.nl

Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde onderbouw

Eén koppel 16der kunststenen; kammenluiwerk

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften 'Germania' en daaronder '1852' en '1972'.

Wapenschild van de gemeente Ten Boer boven de ingangsdeur. Dit toont vier gekruisde gouden abtstaven, verwijzend naar de vier kloosters die eens in de gemeente Ten Boer stonden.
Ook Thesinge had in de Middeleeuwen een klooster met de naam Germania. Daarvan is de romaanse kerk in het dorp overgebleven.

In het rietdek is het jaartal '1852' (het jaar waarin de molen zijn huidige gestalte kreeg) afgebeeld.

Neutenkruiwerk; kruirad met ketting en stellinghaak.
Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok

Kammenluitafel 29 kammen
Luiaswiel 20 kammen

van de stelling: 5,10 + 0,30 m.
Bremer/Dunning ✉︎ 318 binnen 2018 2018 binnen aanw. 19,30
Bremer/Dunning ✉︎ 319 buiten 2018 2018 buiten aanw. 19,30
Vaags ✉︎ 212 buiten 2009 2011 buiten 2018 19,30
Vaags ✉︎ 213 binnen 2009 2011 binnen 2018 19,30
Buurma ✉︎ 21 binnen 1972 1973 binnen 2009 18,30
Buurma ✉︎ 22 buiten 1972 1973 buiten 2009 18,30
wiekverbeteringen

Van 1925 tot 1950 had de molen op de binnenroede zelfzwichting. Bij de rehabilitatie van 1973 is geen zelfzwichting of andere wiekverbetering meer toegepast: de molen kreeg weer Oud-Hollandse ophekking en zeilen.

over de wieken

5 februari 2018 heeft men beide gedeelde roeden gestreken, nieuwe werden op 12 oktober 2018 gestoken.

As 1283, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje
✉︎ 1283 1883 1973 aanw.

?? (1852) Fa. Doornbosch, Adorp (1973)
eigendomshistorie

De Stichting Het Groninger Landschap is eigenaar sinds 19-07-2012; daarvoor was dat de Molenstichting Fivelingo (zie ook 'Geschiedenis').

geschiedenis

Vóórdat de huidige molen werd gebouwd, stond hier een standerdmolen; blijkens oude documenten was deze reeds in 1649 aanwezig.

In beginsel dateert de huidige molen uit 1825. Toen liet Roelf Kornelis' Mulder een achtkante grondzeiler bouwen, ter vervanging van die standerdmolen.
In 1852 liet zijn zoon Kornelis Roelfs Mulder de grondzeiler met vijf meter verhogen tot stellingmolen. Tevens werd toen een pelwerk toegevoegd (dat omstreeks 1930 weer is verwijderd).
In 1925 werd op de binnenroede zelfzwichting aangebracht. Opmerkelijk was, dat de molen daarbij houten as en roeden behield.

In 1950 was de houten bovenas 'op' maar werd niet vervangen. In plaats daarvan werd een elektromotor geplaatst om het takrad (spoorwiel) aan te drijven. As en roeden werden vervolgens in oktober 1950 verwijderd. De kap bleef op de molen staan en men maakte keurig het asgat dicht. Molenromp en kap bleven aldus in zeer behoorlijke staat overeind.

Op 24 april 1968 verkocht toenmalig eigenaar L. Oomkes zijn molen aan de gemeente Ten Boer. Deze liet de molen in 1973 ingrijpend restaureren. Voor het eerst in zijn bestaan kreeg de molen een ijzeren as en roeden (welke laatste best iets langer hadden mogen zijn...). Sindsdien draaide en maalde de molen regelmatig op vrijwillige basis.

Ruim 30 jaar na de grote restauratie bleek de molen aan flink herstel toe en in 2004 volgde stilzetting: de staat van onderhoud was tever achterop geraakt en men moest wachten tot subsidies konden worden verstrekt.

Het heeft tot 2009 geduurd voordat de molen 'aan de beurt' was: nadat bepaalde gelden waren toegekend, volgde op 22 oktober 2009 de verwijdering van de kap. Eerder waren de roeden al gestreken.

In juni 2011 was de molen weer geheel maalvaardig. De toen vernieuwde roeden waren nu wel goed op lengte, maar helaas: het waren gedeelde roeden. Dus ook deze molen ontkwam niet aan de problemen rond dit roedetype en werd in april 2017 stilgezet. Op 26 januari 2018 zijn de gedeelde roeden kaalgezet, 5 februari werden zij gestreken en daarna moest opnieuw worden gewacht. 12 oktober 2018 werden de nieuwe roeden, nu dus uit één stuk, gestoken. Kort daarna was de Germania weer maalvaardig.

Eigenaren van deze molen
:
Roelf Kornelis' Mulder 1825 - 1852
Kornelis Roelfs Mulder 1852 - 1889
Jan Jansen* 1889 - 1915
Willem Oomkes 1915 - 1935
Fa. Wed. W. Oomkes 1935 - 1945
Luitje Oomkes (1945 - 1968)
Gemeente Ten Boer (1968 - 1996)
Molenstichting Fivelingo (1996 - 2012)
Stichting Het Groninger Landschap (2012 - heden)

* Schoonzoon van K.R. Mulder

toelichting naam

De molen kreeg pas in 1973 een naam. Nadat de gemeente de naam 'Cornelia' (voornaam van molenaarsvrouw Oomkes) had afgewezen, werd voor 'Germania' gekozen, naar het Benedictijnenklooster dat lang geleden in Thesinge stond.

wetenswaardigheden

Een beetje triest: de in oktober 2018 gestoken buitenroede is de allerlaatste Bremer/Dunning-roede. Bouwbedrijf Dunning uit Adorp, voortzetting van de roemruchte molenmakerij Bremer, werd niet veel later opgeheven als gevolg van het overlijden van eigenaar Ron Dunning.