Molen Olle Widde, Ten Post

Ten Post, Groningen

Robert Swijghuizen (15-11-2022)

Ten Post
Groningen, Groningen
Gemeente Ten Boer sectie C, nr. 665
landschappelijke waarde
Groot. Goed zichtbaar vanaf de rijksweg Groningen - Delfzijl. Windbelemmering door enkele bomen op het noorden en behuizing van Ten Post op het zuiden.

Eestumerweg 37
9792 RB Ten Post
Anja Hoogduin / Rob Hoving / Robert Swijghuizen
0596-533523 / 06-44303648

Als de molen draait en op afspraak.

Volgens afspraak via map.hoogduin@wxs.nl

Ronde stenen molen, geheel gewit
Gedekt met verticale houten delen, bedekt met dakleer

Eén koppel maalstenen; sleepluiwerk

Eenvoudige maar goed afgewerkte baard, wit geverfd, met het opschrift 'Olle Widde'.

Voeghoutenkruiwerk; kruihaspel
Hoepelvang (metaal). Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

Steenschijf 21 staven.

Buurma ✉︎ 291 buiten 1994 1994 buiten aanw. 18,50
Buurma ✉︎ 292 binnen 1994 1994 binnen aanw. 18,50
Bremer ✉︎ ? binnen 1961 1961 binnen 1991 18,50
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1991 18,50
wiekverbeteringen

In ieder geval vóór 1933 had de buitenroede zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen, de binnenroede bleef een normale zeilroede.
Bij een grote restauratie in 1961 kreeg de binnenroede zelfzwichting met een Van Bussel-achtige stroomlijn met neusremkleppen, de buitenroede kreeg opnieuw zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen.
Bij de in 1994 voltooide nieuwe grote restauratie zijn de roeden Oud-Hollands opgehekt en uitgerust met zeilen.

Muinck Keizer, J.M. de ✉︎ ? ? aanw. ?

of eerder

G. Koning is eigenaar sinds 30-12-2009; daarvoor was dat Th.H.D. Meijer.

geschiedenis

In of net voor 1812 heeft waarschijnlijk Derk Heines Mulder in Ten Post een geheel nieuw gemetselde conische bovenkruier laten bouwen, ter vervanging van een voor 1616 gebouwde standerdmolen. De nieuwe molen kreeg een koppel maalstenen.
In 1816 werd waarschijnlijk in Ten Boer voor het eerst in een molen gerst gepeld en kreeg de molen een koppel pelstenen.

In 1922 werd er een elektromotor van 15 pk geplaatst. Op 9 februari 1927 kocht Harm de Boer de molen van Pieter Berend Oosterhof. In dit zelfde jaar werden de pelstenen uit de Olle Widde verwijderd, de graanmaalderij bleef bestaan en werkte gedurende de Tweede Wereldoorlog zelfs nog geregeld zonder hulpmotor.

In 1933 werd de houten met zelfzwichting opgehekte buitenroede vervangen door een metalen roede, die opnieuw werd opgehekt met zelfzwichting.

De molen onderging in 1961 een forse restauratie, uitgevoerd door Schuitema en Doornbosch voor ƒ 9850,--. Hierbij werd onder meer een nieuwe binnenroede gestoken die nu ook werd voorzien van zelfzwichting plus een stroomlijnneus.
De opleving die de molen hierdoor kreeg, heeft ongeveer 6 jaar geduurd. Rond 1967 moet de molen weer tot stilstand zijn gekomen.

In 1977 werd W. Oosterhof eigenaar en bewoonde drie maanden lang het huis naast de molen en probeerde in zijn vrije tijd de molen op te knappen. Dat lukte vermoedelijk niet erg, want datzelfde jaar deed hij de molen over aan H.J. Doff.
Deze zorgde ervoor dat deze molen na tien jaar stilstand weer ging draaien, maar de staat van onderhoud was niet best. Bovendien werd de directe omgeving minder aantrekkelijk door de handel in tweedehands auto's van diezelfde persoon.

In 1989 was de molen alweer zó vervallen dat men inmiddels de roeden kaal had gezet. In juli dat jaar werd Th.H.D. Meijer uit Ten Post de nieuwe eigenaar. Gestreefd werd naar herstel in 1991.
Vanaf 1991 t/m 1994 is de molen gerestaureerd door molenmakers Vaags en Jellema. Het gaandewerk verkeerde in dusdanige staat, dat dit vrijwel geheel vernieuwd moest worden. Helaas werden zelfzwichting en stroomlijnneuzen niet meer op de (nieuwe) roeden aangebracht.

Eigenaar Meijer overleed onverwacht op 7 april 2009. Eind 2009 werden molen en woonhuis gekocht door G. Koning. Het was zijn bedoeling om naast de molen een restaurant te vestigen. Op 1 juli 2010 werd dit restaurant, feitelijk dus in de voormalige molenaarswoning, geopend.

Begin 2011 hadden de molenaars het geheel zover opgeknapt dat er weer sprake is van een maalvaardige molen. Op 26 maart dat jaar kon na tientallen jaren weer worden gemalen.
In september 2020 werd de stenen romp schoongemaakt en daarna geheel gewit.

Eigenaren van de molen:

• 1812 (of eerder) Derk Heines Mulder.
  • 1855 J.D. Mulder
  • 1856 Jan Hoff
  • 1880 J. Haak
  • 1883 De weduwe van J. Haak  tot 1886
  • 1886 J. Nieuwenhuis.
  • 1921 Pieter Berend Oosterhof de molen.
  • 1927 Harm de Boer
  • 1977 W. Oosterhof, later dat jaar H.J. Doff.
  • 1989 Th.H.D. Meijer.
  • 2009 G. Koning.

toelichting naam

Naar verluidt kreeg de molen zijn naam als volgt: bij de overname in 1927 had de molen geen naam en mulder De Boer vond het niet nodig om er een te bedenken. Op een goed moment kreeg hij bezoek dat de molen wilde bekijken en van het uitzicht wilde genieten. Verwonderd vroeg men zich af waarom de molen geen naam had, dat hoorde toch zo. De oude mulder De Boer liet zich niet uit het veld slaan en zei, terwijl het gezelschap van het uitzicht richting stad genoot: "Kijk, daar ginder zie je d'Olle Grieze, dit hier is d'Olle Widde".